Concediul medical pentru carantina. Indemnizatia pentru carantina se suporta doar pentru primele 5 zile din FNUASS, daca salariatul s-a deplasat in interes personal intr-o zona cu risc. Ce se intampla cu diferenta de zile din concediul medical?

Potrivit prevederilor art.18 lit.b) din OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, in scopul prevenirii imbolnavirilor si recuperarii capacitatii de munca, asiguratii pot beneficia de concediu si indemnizatie pentru carantina.

Iar conform prevederilor art.20 din OUG nr.158/2005, concediul si indemnizatia pentru carantina se acorda persoanelor asigurate in conditiile art. 20 din Legea nr. 136/2020, articol din care aflam ca, concediul si indemnizatia pentru carantina se acorda asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii, care nu poate fi realizata de la domiciliu, din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilita prin certificatul eliberat de directia de sanatate publica. Certificatul de concediu medical pentru carantina se elibereaza de medicul curant, pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica.

RI 2017

 

*Va propunem un model de regulament intern (EDITABIL), actualizat 2021, in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

 

 

Ca si regula, indemnizatia de carantina se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS), conform art.22 alin.(1) din OUG nr.158/2005.

Insa, prin OUG nr.74/2021, publicata in Monitorul Oficial nr.645 din 30 iunie 2021, cu aplicabilitate de la 1 august 2021, au fost aduse o serie de modificari si completari OUG nr.158/2005 printre care si o noua prevedere potrivit careia, prin exceptie de la prevederile alin. (1) a art.22 din OUG nr.158/2005, indemnizatia de carantina se suporta pentru o perioada de 5 zile din bugetul FNUASS, in cazul in care se instituie masura carantinei la intoarcerea pe teritoriul Romaniei, pentru o persoana care s-a deplasat in interes personal intr-o zona in care la momentul deplasarii exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent inalt patogen, in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.

Desi art.22 alin.(1^1) din OUG nr.158/2005 face trimitere la Norme, Ordinul nr.1398/729/2021 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul nr. 15/2018/1.311/2017, publicat in Monitorul Oficial nr.745 din 30 iulie 2021 si care produce efecte de la 1 august 2021, nu aduce prea multe clarificari in vederea aplicarii acestei masuri.

La art.37 alin.(5) din Normele de aplicare a OUG nr.158/2005, alineat introdus prin Ordinul nr.1398/729/2021, aflam doar ca, prin exceptie de la prevederile alin. (4) care prevede ca, cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru carantina se determina conform art. 10 din OUG nr.158/2005 si se suporta integral din bugetul FNUASS, in cazul in care se instituie masura carantinei la intoarcerea pe teritoriul Romaniei, pentru o persoana care s-a deplasat in interes personal intr-o zona in care la momentul deplasarii exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent inalt patogen, din perioada cuprinsa in concediul medical pentru carantina se suporta din bugetul FNUASS numai indemnizatia aferenta primelor 5 zile de carantina.

Actele normative mentionate mai sus nu prevad in sarcina angajatorului plata indemnizatiei de carantina pentru diferenta de zile din concediu medical pentru carantina.

Prin urmare, incepand cu data de 1 august 2021, in cazul in care se instituie masura carantinei la intoarcerea pe teritoriul Romaniei, pentru o persoana care s-a deplasat in interes personal intr-o zona in care la momentul deplasarii exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent inalt pathogen, din perioada cuprinsa in concediul medical pentru carantina se suporta din bugetul FNUASS numai indemnizatia aferenta primelor 5 zile de carantina. Daca din OUG nr.74/2021 se poate interpreta ca medicalul pentru carantina va fi eliberat de medic, in baza certificatul eliberat de directia de sanatate publica, doar pentru primele 5 zile de carantina, din Ordinul nr.1398/2021 aflam ca din perioada cuprinsa in concediul medical pentru carantina se suporta din bugetul FNUASS numai indemnizatia aferenta primelor 5 zile de carantina. Din acest act normativ intelegem ca medicalul va fi eliberat de medic pe toata durata prevazuta in certificatul eliberat de directia de sanatate publica si nu doar pentru primele 5 zile din perioada de carantina.

Astfel, din prevederile legale mentionate mai sus, intelegem ca certificatul de concediu medical eliberat de medicul curant, pe baza certificatului eliberat de directia de sanatate publica, va cuprinde toata perioada de carantina, insa indemnizatia va fi platita doar pentru primele 5 zile de concediul medical, indemnizatie care va fi suportata din FNUASS. Actele normative mentionate mai sus nu prevad in sarcina angajatorului obligatia de a suporta indemnizatia pentru carantina pentru diferenta de zile din concediul medical. Consideram ca diferenta de zile din concediu medical va folosi pentru justificarea absentelor de la locul de munca si, prin urmare, apreciem ca salariatul va fi pontat in aceste zile in concediu medical, deci absent motivat, dar fara plata indemnizatiei.

Aici, insa, identificam o alta problema cu care se pot confrunta angajajatorii, cum fac diferenta intre concediile medicale pentru carantina eliberate ca si regula generala si concediile medicale eliberate in cazul persoanelor care s-au deplasat intr-o zona cu risc? Consideram ca in astfel de situatii, daca medicul nu va completa pe verso-ul formularului, la ruprica “Observatii”, pe langa numarul certificatului eliberat de directia de sanatate publica, si o mentione care sa ajute angajatorii sa diferentieze concediile medicale pentru carantina, salariatul poate prezenta angajatorului si certificatul eliberat de directia de sanatate publica sau poate completa o declaratie pe proria raspundere in acest sens.

In cazul in care medicul curant va elibera totusi certificat medical pentru carantina doar pentru primele 5 zile prevazute in certificatul eliberat de directia de sanatate publica, pentru diferenta de zile in care salariatul se va afla in caratina, consideram ca salariatul trebuie sa justifice absenta de la locul de munca. In acest sens consideram ca salariatul poate prezenta angajatorului certificatul eliberat de directia de sanatate publica, poate prezenta o adevereinta de la medicul curant, poate completa o declaratie pe proprie raspundere in acest sens, etc., in functie si de procedurile interne.

Tinem sa mentionam ca in actele normative care reglementeaza concediul pentru carantina nu regasim obligatia salariatului de a prezenta certificatul eliberat de directia de sanatate publica si angajatorului.

Din preambulul OUG nr.74/2021 reiese ca aceste prevederi au drept scop de a responsabiliza persoanele care se deplaseaza in interes personal in zone in care exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent inalt patogen, si care, la intoarcerea pe teritoriul Romaniei, pentru a nu deveni astfel factori de risc pentru persoanele cu care vin in contact, intra în concediu medical pentru carantina, pentru care din bugetul FNUASS se suporta indemnizatiile corelative.

Vezi si:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

*(EDITABIL) Concedierea colectiva – ghid practic, actualizata la zi

(Visited 1,995 times, 8 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.