Legea nr.20/2022: cheltuielile pentru cursul de conducere auto defensiva se vor putea deduce din impozitul pe venit

Legea nr.20/2022 privind completarea OUG nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, publicata in Monitorul Oficial nr.60 din 19 ianuarie 2022, introduce posibilitatea conducatorilor auto de a urma un curs de formare in vederea pregatirii speciale pentru conducere auto defensiva. Iar conducatorii de vehicule care vor urma un astfel de curs vor beneficia de deducerea din impozitul pe venit a cheltuielilor efectuate pentru absolvirea cursului, in situatia in care aceste cheltuieli vor fi suportate din surse proprii.

Elena Savciuc a mai publicat si:

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

In situatia in care cheltuielile cu acest tip de curs vor fi suportate de catre angajator, acesta va beneficia de deducerea din impozitul pe profit/venit a cheltuielilor respective.

Cheltuielile efectuate pentru absolvirea unui curs de formare in vederea pregatirii speciale pentru conducere auto defensiva de catre conducatorii de vehicule cu varsta cuprinsa intre 18-26 de ani care se afla in continuarea studiilor si nu realizeaza venit vor putea fi deduse din impozitul pe venitul realizat de catre persoanele prevazute la art. 499 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, cu modificarile ulterioare, articol care reglementeaza obligatia parintilor de intretinere a copilului minor, respectiv copilului major daca acesta se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 de ani. Deci, in aceasta situatie intelegem ca cheltuielile cu un astfel de curs se vor putea deduce din impozitul pe venitul realizat de catre unul dintre parinti.

Legea nr.20/2022 prevede urmatoarele:

Articolul IOrdonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 6, dupa punctul 40 se introduce un nou punct, punctul 41, cu urmatorul cuprins:
41. conducere auto defensiva – pregatire speciala a conducatorilor auto in vederea prevenirii accidentelor rutiere;

2. La articolul 24^1, dupa alineatul (3) se introduc trei noi alineate, alineatele (4)-(6), cu urmatorul cuprins:
(4) Conducatorii auto pot urma un curs de formare in vederea pregatirii speciale pentru conducere auto defensiva.
(5) Normele privind autorizarea scolilor de conducatori auto si a instructorilor auto in domeniul conducerii auto defensive, normele privind atestarea profesorilor de legislatie rutiera si a instructorilor de conducere auto in domeniul conducerii auto defensive, precum si procedura de examinare si formare in domeniul conducerii auto defensive se stabilesc prin ordin al ministrului transporturilor si infrastructurii, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

(6) Evidenta conducatorilor de vehicule care au urmat cursuri in domeniul conducerii defensive se tine de catre Politia Rutiera din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care evalueaza anual eficienta acestor cursuri raportat la gradul de implicare a absolventilor in accidente de circulatie. Procedura de tinere a evidentei si de evaluare a eficientei se stabileste prin ordin al Ministerului Afacerilor Interne, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Articolul II
(1) Prin exceptie de la prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), conducatorii de vehicule prevazuti la art. 24^1 alin. (4) si (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de deducerea din impozitul pe venit a cheltuielilor efectuate pentru absolvirea unui curs de formare in vederea pregatirii speciale pentru conducere auto defensiva, in situatia in care aceste cheltuieli au fost suportate din surse proprii.

(2) In situatia in care cheltuielile prevazute la alin. (1) sunt suportate de catre angajator, acesta beneficiaza, prin exceptie de la prevederile Codului fiscal, de deducerea din impozitul pe profit/venit a cheltuielilor respective.

(3) Cheltuielile efectuate pentru absolvirea unui curs de formare in vederea pregatirii speciale pentru conducere auto defensiva de catre conducatorii de vehicule cu varsta cuprinsa intre 18-26 de ani care se afla in continuarea studiilor si nu realizeaza venit sunt deduse din impozitul pe venitul realizat de catre persoanele prevazute la art. 499 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, cu modificarile ulterioare.

Articolul III
(1) In termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, ministrul afacerilor interne emite ordinul prevazut la art. 24^1 alin. (6) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu completarile aduse prin prezenta lege.
(2) Conducatorii de vehicule speciale prevazute la art. 32 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu completarile aduse prin prezenta lege, care isi desfasoara activitatea la data intrarii in vigoare a prezentei legi vor indeplini obligatia prevazuta la art. 24^1 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu completarile aduse prin prezenta lege in termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a ordinului ministrului transporturilor si infrastructurii pentru adoptarea procedurii de examinare si formare in domeniul conducerii auto defensive.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

OUG nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice actualizata poate fi consultata aici.

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

 

(Visited 332 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.