Salariul mediu nominal net a crescut in luna martie cu 98 lei

In luna martie 2010, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2074 lei, cu 6,9% mai mare fata de luna precedenta. In timp ce castigul salarial mediu nominal net a fost de 1509 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 98 lei (6,9%).

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (4345 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (794 lei).

Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum
Indicele castigului salarial real pentru luna martie 2010 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 106,7%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 132,1%, cu 8,3 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna februarie 2010.

Martie 2010 comparativ cu februarie 2010
In luna martie 2010, in majoritatea activitatilor economice, nivelul castigului salarial mediu net a fost in crestere fata de luna februarie 2010, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (premii anuale², al 13-lea salariu pentru anul 2009², prime de Paste), sume din profitul net si din alte fonduri (tichete cadou) si realizarilor de productii mai mari.

 

Martie 2010 comparativ cu martie 2009
Comparativ cu luna martie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,6%.

Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 103,3%.

“In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an”, informeaza INS in comunicatul publicat pe siteul oficial.

 

Sursa: Institutul National de Statistica

 

Vezi si: Salariul mediu net in luna februarie mai mare cu 3.9% fata aceeasi luna a anului anterior

(Visited 199 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


six × 3 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.