Platitorii si beneficiarii de venituri cu regim de retinere la sursa – obligatii declarative pentru anul 2010

De la 1 ianuarie 2010, persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente prevazute la art. 52 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare – drepturi de proprietate intelectuala; vanzarea bunurilor in regim de consignatie; activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision, sau mandat comercial; activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil; activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara – au dreptul sa opteze pentru impunerea venitului brut cu cota de 16%, impozitul fiind final, potrivit art. 78 din Codul Fiscal. Optiunea pentru cota de 16% se exercita in scris in contractul incheiat intre persoanele fizice si persoanele juridice platitoare de venituri, contract care nu se inregistreaza la organul fiscal. Impozitele pe veniturile prezentate mai sus sunt calculate, retinute, virate si declarate de platitorii de astfel de venituri.

Obligatii declarative ale platitorilor de venituri
Declararea acestor impozite se face de catre platitorii de venituri prin completarea formularului 100 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat – lunar, la randul 21 – Impozit pe alte venituri ale persoanelor fizice -, conform prevederilor OPANAF nr. 1709/2010, pentru modificarea si completarea OPANAF nr. 101/2008  privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, formular care se depune la organul fiscal in raza caruia sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe. Plata acestor impozite se face la bugetul de stat lunar.

De asemenea, platitorii de venituri cu regim de retinere au obligatia sa depuna  la organul fiscal competent formularul 205 „Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit”- formular privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, pana la data de 30 iunie 2011 pentru anul 2010.

Atentie! Persoanele fizice care au optat pentru impunerea veniturilor mentionate mai sus cu cota de 16%,  nu au obligatia sa depuna formularul 200 Declaratie privind veniturile realizate.

In situatia in care persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente prevazute la art. 52 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare: (drepturi de proprietate intelectuala; vanzarea bunurilor in regim de consignatie; activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision, sau mandat comercial; activitati desfasurate in baza contractelor/ conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil; activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara) nu opteaza pentru impozitarea cu cota de 16%, impunerea venitului brut  se face cu cota de  10%, impozitul fiind anticipat. Impozitele pe veniturile prezentate mai sus sunt calculate, retinute, virate si declarate de platitorii de astfel de venituri.

Declararea acestor impozite se face de catre platitorii de venituri prin completarea formularului 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” – lunar, la randurile 8 – Impozit pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, 9 – Impozit pe veniturile din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, 10 – Impozit pe venituri din contracte/conventii civile, 11 – Impozit pe veniturile obtinute din vanzarea bunurilor in regim de consignatie si din activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial.

De retinut!

Randul 10 se completeaza trimestrial de catre asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, persoanele fizice care au calitatea de angajator pentru impozitul retinut in cota de 10%.

Randul 10 se completeaza semestrial de asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial pentru impozitul retinut in cota de 10%.

De asemenea, platitorii de venituri cu regim de retinere au obligatia sa depuna  la organul fiscal competent formularul 205 „Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit”- formular privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, pentru veniturile la care s-a retinut si declarat impozit la randurile din formularul 100, pana la data de 30 iunie 2011 pentru anul 2010.

Foarte important! Persoanele fizice beneficiari ai veniturilor obtinute din sursele mentionate mai sus, au obligatia sa depuna formularul 200 Declaratie privind veniturile realizate pentru anul 2010 pana la 25 mai 2011.

Baza legala: art. 52; art. 93, din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; OMEF nr. 2371/2007 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la Titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; OPANAF nr. 1709/2010 pentru modificarea si completarea modelului si continutului unor formulare utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa.

Sursa: Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului Valcea

Nu uita:
Declaratia 200 privind veniturile realizate de persoanele fizice in 2009 se depune pana pe 17 mai

ANAF anunta: Nedepunerea Formularului 200 pana pe 17 mai se amendeaza de la 10 lei la 100 lei

Formularul 201 – „Declaratie privind veniturile din strainatate” se depune pana pe 17 mai

Vezi si:
Declaratia 230-cum putem directiona pana la 2% din impozitul anual, pentru sustinerea entitatilor nonprofit

Declaratia anuala pe venit ar putea fi evitata

(Visited 255 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ 1 = ten

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.