Concediul si indemnizatia de maternitate – informatii utile

Intrebare
Buna ziua! Sunt insarcinata in 32 de saptamani si as vrea sa stiu de cand pot sa intru in concediu prenatal si ce acte trebuie sa aduc la firma. Si v-as ruga sa-mi spuneti in cat timp se depune dosarul pentru concediul de crestere al copilului. Multumesc.

Raspuns
Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate, potrivit art.23 din OUG nr.158/2005, actualizata, privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea dumneavoastra, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice (art.24 din OUG nr.158/2005).

Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul FNUASS. Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10 din OUG nr.158/2005 din care se retine doar CAS.

Baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

Concediul de sarcina si lauzie are caracterul unui concediu medical. Pentru a beneficia de concediul si indemnizatia de maternitate trebuie sa aduceti angajatorului certificatele medicale eliberate de medicul de familie sau de medicul specialist.
In ceea ce priveste indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap, OUG nr.148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului prevede, la art.1 alin.(1), obligativitatea, ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Concediul pentru cresterea copilului se acorda, la cerere, de angajatorul la care va desfasurati activitatea, cerere care va fi insotita de o copie dupa certificatul de nastere al copilului.

Cererea pentru acordarea indemnizatie si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acesteia se depun, dupa caz, la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti, pe raza careia/caruia aveti domiciliul sau resedinta.

Drepturile reprezentand indemnizatia se cuvin si se platesc incepind cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul si indemnizatia de maternitate (minim 42 zile calendaristice de la data nasterii copilului), daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data. Daca ati depasit termenul de 60 de zile lucratoare de la data incetarii concediului de sarcina si lauzie, se ia in calcul data depunerii cererii.

Ce acte trebuie sa contina dosarul dar si mai multe informatii aflati din OUG nr.148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului sau de la serviciul social al primariei unde aveti domiciliul.

(Visited 1,547 times, 1 visits today)

94 Responses to Concediul si indemnizatia de maternitate – informatii utile

 1. KATA says:

  Buna ziua,
  As dori sa stiu daca pot beneficia de concediu de maternitate daca am intrerupere 60 zile calendaristice pe cartea de munca?

  Va multumesc

 2. admin says:

  Potrivit art.7 din OUG nr.158/2005, stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei de maternitate este de o lună realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

  Iar la art.12 alin.(1) din Normele de aplicare a OUG nr.158/2005 aflam ca se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia în care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare

 3. Ciumpe Nicoleta says:

  Buna ziua,
  Am nascut in data de 3 martie 2011.prima zi de concediu pentru nastere a fost 01.01.2011.Dupa calculele mele ultima zi, din cele 126, ar fi in 6 mai 2011,insa eu as dori sa raman in concediu pentru lauzie pana in 30 aprilie 2011.As dori sa stiu in cat timp de la aceasta data pot sa mi depun dosarul pentru indemnizatia de crestere copil deoarece la locul meu de munca decizia este gata in aprox o luna jumate.Este vreo problema daca eu depun dosarul in luna iunie?Cu ce data imi va fi platita indemnizatia pentru crestere copil, daca depun dosarul in 60 zile lucratoare de la data incetarii concediului de lauzie?

 4. cristina says:

  Buna ziua,
  As dori sa stiu unde anume in lege scrie ca se poate intra in concediu prenatal doar din saptamana 32?
  Din cate am observat multi medici de familie acorda concediu prenatal doar din saptamana 32, desi dupa calcule se poate lua de la sfarsitul saptamanii 30 de sarcina.
  126-42=84 (12 saptamani)
  42 saptamani-12=30

 5. cristina says:

  Buna ziua,
  Imi spuneti va rog daca scrie undeva in lege ca se acorda concediul prenatal doar din saptamana 32 de sarcina.Cel putin doctorita mea de familie asa sustine.
  Va multumesc

 6. admin says:

  Potrivit art.15 alin. (1) lit.a) din OUG nr.111/2010, indemnizatia pentru cresterea copilului se stabileste incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.

  Daca cererea este depusa peste termenul prevazut mai sus, plata indemnizatiei se face de la data depunerii cererii (art.15 alin.(1) lit.d) din OUG nr.111/2010).

  Iar la alin.(4) din acelasi articol aflam ca cererea si documentele doveditoare se pot depune si cu 30 de zile inainte de incetarea concediului de maternitate.

 7. admin says:

  Potrivit art.23 din OUG nr.158/2005, asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.

  Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice (art.24 din OUG nr.158/2005).

 8. mirela says:

  buna sunt insarcinata in patru luni am terminat somajul si ma angajat cu data de 6 apriilie mai pot lua concediul de maternitate

 9. raluca says:

  Sunt insarcinata in 2 luni. Pot sa imi iau concediu de maternitate 2 ani fara sa imi pierd locul de munca? sau doar la 1 an concediu de maternitate sunt sigura pe postul meu? Cum e legea acum in 2011 ca am auzit tot felul de variante. Multumesc!

 10. Teodora says:

  Buna ziua,
  Intrebarea mea ar fi urmatoarea:beneficiez de cei 600 lei pe perioada cand cele doua concedii de maternitate se suprapun?Sunt in concediu pt primul copil, urmand sa nasc din nou in decembrie 2011.In iulie 2012 s-ar termina concediul cu primul copil.Perioada care s-ar suprapune ar fi dec 2011-iulie 2012.Va multumesc anticipat!
  P.S M-am interesat la noi (Ar) Directia muncii si ziceau ceva de genul ca primul copil e cu legea veche si al doilea cu legea noua ( deci nu as beneficia de cei 600) desi eu n-am auzit ca ministrul Botis sau in lege sa se fi facut aceasta precizare.

 11. leti says:

  Buna ziua,
  Momentan ma aflu in concediu de crestere copil pana la inceputul lunii ianuarie 2012 ( atunci fetita mea va implini 2 ani). In octombrie, anul acesta, urmeaza sa nasc cel de-al doilea bebe. Imi puteti spune, va rog, daca voi beneficia in continuare de indemnizatie si de concediu pt. crestetea celui de-al doilea copil?Indeminzatia ramane aceeasi de pana acum? Cum se aplica noua lege din 2011 in cazul meu? Multumesc anticipat. Toate cele bune!

 12. Luiza says:

  Buna ziua,

  Eu am o situatie mai dificila… Angajatorul pentru care am lucrat in ultimii 2 ani nu si-a platit taxele la stat, pentru ultimele 9 luni, si in acest moment porneste procedura de insolventa a companiei. Intre timp, am incheiat un contract cu o alta companie, part-time, determinat, pe 3 luni. Daca imi voi da demisia de la angajatorul aflat in faliment, doresc sa trec contractul part-time, ca full-time. Acest lucru este valabil ca si continuitate in munca, va putea fi luat in considerare daca raman insarcinata in urmatoarele luni, in ideea in care voi fi angajata cu contract full-time? Se considera intrerupere daca se schimba angajatorul?
  Multumesc pentru raspuns!

 13. mir says:

  am.intrerupere.6luni.de.la.un.loc.la.altul.de.munca.pot.beneficia.de.ajutorul.pt.cresterea.copilului…3luni.de.zile.la.noul.loc.de.munca..si.sarcina.1luna.

 14. Adina says:

  Buna ziua, am nevoie de ajutor in urmatoarea problema: pentru concediul de maternitate de 126 de zile, care este plafonul de calcul al indemnizatiei? Stiu ca in 2010 aceasta se acorda in limita a 12 salarii minime brute pe economie, adica 7200 de ron, a intervenit vreo modificare pentru 2011? Cu multumiri anticipate

 15. melinda says:

  imi sputeti spune si mie daca va rog cat timp inainte de anaste este nevoie sa lucrezi pentru a beneficia de concediu pentru cresterea copilului.Am auzit ca este nevoie de noua luni intr-un interval de doi anu?

 16. geanina barladeanu says:

  Buna ziua.
  Daca sunt PFA pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului?Ce conditii trebuie sa indeplinesc?

 17. anca says:

  Buna va rog sa imi dati un raspuns. Mi se termina concediu de crestere a copilului in 24 noiembrie 2011, dar am fost chemata la lucru cu data de 01 august 2011 mai primesc ceva bani pe langa salariu daca merg la lucru. Va multumesc.

 18. dya says:

  Buna.pe 02.11.2011 fac 2 ani de cand lucrez part time la o firma.de pe 12.07.2011 lucrez si cu norma intreaga la alta firma.imi doresc sa raman gravida si vreau sa stiu daca primesc indemnizatie inainte sa se implineasca 1 an de cand lucrez cu norma intreaga.Va multumesc

 19. Alina says:

  Buna seara,
  V-as ruga sa ma ajutati si pe mine. Am sa explic situatia mea:
  11.2007-05.2010 angajata full time
  01.06.2010-29.11.2010 – disponibilizata pe somaj de care beneficiam pana in 30.11.2010 inclusiv
  incepand cu data de 30.11.2010 – 13.02.2011 angajata full time
  14.02.2011-10.08.2011 – concediu medi8cal, risc maternalo, nu am mai avut nici o zi lucrata, toate zilele imi erau acoperite de foi de boala
  11.09.2011 – prezent – concediu prenatal

  Intrebartiloe mele sunt:
  1. Cum se calculeaza prenatalul? veniturile de pe ce luni le iau in considerare? brut/net?
  2. Beneficiez de maternitate? Somajul se considera intrerupere?

 20. Ayline says:

  Buna ziua.
  Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema, daca se poate. Legislatia actuala spune ca mamele (sau tatii) beneficiaza de concediu de maternitate, respectiv paternitate cu o durata de 12 pana la 36 de luni (in cazurile copiilor cu handicap), iar indemnizatia primita reprezinta 75% din salarul avut la locul de munca (cu conditia ca aceasta sa se fi derulat pe perioada minima de un an.
  Una din dispozitiile acestei legi spune ca si studentii la cursurile la zi ale unei Universitati, beneficiaza de aceleasi beneficii. Eu sunt eleva a unei scoli postliceale (cu cursurile la zi). Beneficiez de o asemenea indemnizatie? Mentionez ca postlicealul pe care il urmez (cel sanitar) are o durata de 3 ani, iar eu urmez cursurile anului 2 ale acestei scoli. Astazi am fost la servixiul social, fiindca cei de la scoala spuneau ca nu stiu nimic in acest sens si mi s-a spus ca nu pot sa primesc o astfel de indemnizatie. Mie mi se pare totusi absurd. Doar fiindca nu scrie universitate??

  Va multumesc anticipat!

 21. Monica says:

  Buna ziua,
  As dori sa stiu daca pot beneficia de concediu de maternitate daca sunt angajata cu norma partiala de 2ore si un salariu net de 275 Ron/luna?

 22. elena says:

  Potrivit art.23 din OUG nr.158/2005, asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
  Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice (art.24 din OUG nr.158/2005).
  As dori sa stiu unde anume in lege scrie ca se poate intra in concediu prenatal doar din saptamana 31 si 10 zile pentru ca medicii de familie acorda concediu prenatal doar din saptamana 32.

 23. oana says:

  va rog sa ma lamuritisi pe mine la cateva intrebari.si anume.
  –daca am lucrat intr o instituie de stat pana pe data de 31 decembrie 2010 si apoi m am angajat la o firma ,dar dupa 5 respectiv 6 ianuarie 2011, se considera intrerupere pe cartea de munca? mentionez ca sunt insarcinata in 30 de saptamani si sunt ratutita pt ca daca nu stiu daca ma afecteaza in a lua concediul pt cresterea copilului(2 ani) daca iau concediul prenatal si postnatal.
  — sau concediul de lauzie in care sunt obligatorii cele 42 de zile calendaristice se ia dupa nasterea copilului? adica depun actele pt acest concediu la primaria de care apartin in ziua nasterii copilului?
  va ro frumos sa ma lamuriti si pe mine, ca sa ma pot orienta corect ,mai exact conform legii.
  multumesc anticipat!

 24. oana says:

  si rapunsul mi l trimiteti pe email?

 25. ANA MARIA says:

  FRATE SPUNETI EXACT FEMEILOR DE LA CITE SAPTAMINI PUTEM INTRA IN PRENATAL PT CA DOCTORITA MEA DE FAMILIE MI-A SPUS CA DIN 34 DE SAPTAMINI. EU NU CRED ASA CEVA.

 26. raluca says:

  Buna ziua!o singura intrebare am,daca frecventez cursurile la zi a unui postliceal de 3 ani si nu lucrez,beneficiez de indemnizatie pt cresterea copilului?

 27. ligia says:

  Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu o problema cu care ma confrunt, am o salariata care are concediu medical luna acasta, decembrie 2011, cod boala 01, problema mea este la calcularea bazei de calcul a concediului medical. Ultimele 6 luni sunt iunie – nov. 2011,dar in perioada iunie -aug.2011 a fost in concediu pt. crestere copil pana la 2 ani, iar din sept. -nov. lucreaza .Cum stabilesc baza de calcul a concediului medical si nr. de zile pt. baza . Va rog si cadrul legal. Multumesc!

 28. laura says:

  sunt angajata la Inteprindere Familiara,cu contract de munca ,pe salar minim pe economie.Cum procedez pentru dosarul de concediu maternal?la care institutie trebuie sa apelez?

 29. hera emanuela says:

  Buna ziua as dori sa va comunic ca sunt insarcinata in luna a3-a si am 4 ani lucrati la o firma si o sa intru in somaj din martie si pot sa-ma iau 1 luna concediu medical si dupa asta sa intru in somaj eu vreau sa stiu cum sa procedez ca nu cumva sa pierd banii pt concediu de crestere al copilului.Va rog sa ma ajutati

 30. bianca says:

  Buna seara! Am si eu niste nelamuriri si intrebari legate de CIC.
  Contabila de la firma la care lucrez nu a depus nici acum concediile medicale la casa de sanatate (prenatal si postnal), in conditiile in care astazi mi s-au terminat cele 42 de zile de concediu postnatal. Primul concediu (prenatal) a fost luat incepand cu 1 noiembrie 2011, apoi pe 5 decembrie am nascut si pana pe 15 ian 2012 am avut concediu postnatal. Ea zice ca toate aceste concedii poate sa le depuna in termen de 90 de zile de la data emiterii, eu nu sunt asa sigura de acest lucru. Exista posibilitatea sa pierd indemnizatia de crestere copil pt ca nu a depus pana acum concediile medicale???
  Si mai am o intrebare, acum pe data de 16 ian 2012 angajatorul trebuie sa-mi faca incetarea sau suspendarea activitatii pe perioada concediului si depusa la ITM, nu? Va rog sa-mi raspundeti ca este urgent!!!
  Multumesc anticipat!

 31. iancau monica ioana says:

  BUNA ZIUA. Ma numesc IANCAU MONICA si sunt insarcinata in a 10 saptamina si as avea o intrebare daca as putea intra in maternitate am avut carte de munca si mia fost incheiata in 2008 si de atunci am fost in germania cu contract de munca pe 2 luni la cules de ceapa si sunt la scoala clasa a 12 cu program redus si mai am un an de scoala si mar interesa daca as putea ramine in maternitate de la scoala si ce documente am nevoie daca ma puteti ajuta .VA MULTUMESC .

 32. adelina says:

  Sunt angajata pe perioada determinata de un an si insarcinata in 31 de saptamani. Contractul a fost incheiat pentru perioada 01.05.2011-30.04.2012. DPN -ul va fi 19-23 aprilie 2012. Am dreptul la concediul prenatal si la cel de crestere al copilului avand in vedere ca la momentul nasterii copilului voi avea 11 luni si 18 zile de cotizare? Cum ar trebui sa procedez pentru a ma bucura de aceste drepturi? Multumesc frumos pentru atentie.

 33. Alina says:

  Buna ziua , am nascut in luna oct 2010 , dupa 42 zile am intrat in concediu ingrijire copil.
  Nu stiu si nu inteleg cum mi-a fost calculata indemnizatia am avut venit 3900 brut iar indemnizatia este 2700.este corect? multumesc

 34. admin says:

  Buna ziua,
  Potrivit art.2 din OUG nr.111/2010, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
  a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
  b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
  (2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.
  (3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.

 35. Cristina says:

  Buna seara,

  In cazul in care am nascut bebe 2 cu 3 sapt ca primul sa implineasca 2 ani, care este termenul de depundere a dosarului? 60 de zile lucratoare de cand am iesit din CIC cu bebe 1 sau 60 de zile lucratoare incepand cu data nasterii celui de-al doilea copil?

  Multumesc frumos.

 36. Florentina says:

  Dupa terminarea celor 2 ani de concediu de maternitate mai pot face pentru inca un an dar fara plata?

 37. Raluca says:

  `neatza oameni! Am si eu o intrebare daca ma poate lamuri cineva..
  Avand ieri 8 luni de cand lucrez in al 2-lea loc de munca am fost obligata sa-mi dau demisia din cauza unor probleme.. La primul loc de munca am avut 1 an si 5 luni continuand cu cel de 8 luni.. Sunt insarcina in 6 saptamani, vreau sa stiu daca am posibilitate sa primesc indemnizatia de la stat desi numai lucrez. Sa ma reangajez nu as dori si nici nu cred ca are vre-un rost.. Am vreao sansa sa primesc ceva? O zi frumosa! 🙂

 38. MARIANA says:

  SUNT ANSARCINATA IMI SPUNETI SI MIE DACA BENEFICIEZ DE INDEMNIZATIE PTCRESTERE COPILULUI ,AM34 ANI SI URMEZ CURSURI LA ZI? VA MULTUMESC

 39. any says:

  buna ziua as vrea sa stiu dak pot beneficia de concediu de maternitate dak sunt la scoala sanitara post-liceala cu plata.va multumesc

 40. Florina says:

  buna ziua as vrea sa stiu daca se poate beneficia de prenatal daca sunt la o scoala sanitara post-liceala?va multumesc astept raspuns

 41. Dumitru says:

  Am absolvit liceul pe 1 iunie 2012 si am depasit termenul celor 60 de zile pt. a beneficia de indemnizatia de somaj. Nu am reusit la facultate si urmeaza sa stau acasa sa ma pregatesc pt. la anul. Ce mai pot face in acest caz?! Multumesc !

 42. mihai says:

  am intrerupere pe cartea de munca 15 zile iar sotia mea este insarcinata, as putea beneficia de concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani? multumesc

 43. Robert says:

  Buna ziua,

  As avea cateva intrebare, daca puteti sa ma ajutati. Sotia mea lucreaza cu PFA din luna februarie (are toate taxele platite la zi), iar acum este insarcinata si are 28 saptamani. Intrebarea mea este: Ce drepturi de prenatal si postnatal are ? Cand trebuie sa-si suspende activitatea de PFA, ce acte si unde trebuie sa le depuna ? Cand, unde si ce acte trebuie sa depuna pentru concediu de cresterea copilului ?

  Va multumesc mult.

 44. Elena Savciuc says:

  Buna ziua,
  Pentru ca viitoarea mamica, care-si desfasoara activitatea ca PFA, sa beneficieze de indemnizatie de maternitate trebuie sa plateasca contributia pentru concedii si indemnizatii de maternitate in cota de 0,85%. Pentru aceasta trebuie sa se adreseze Casei de Asigurari Sociale de Sanatate de care apartine.

  In ceea ce priveste suspendarea PFA, activitatea va trebui suspendata, obligatoriu, cand persoana in cauza va intra in concediul pentru cresterea copilului. La dosarul pentru idemnizatia crestere copil se va anexa si dovada suspendarii activitatii profesionale. Indemnizatia pentru cresterea copilului nu poate fi cumulata cu venituri din activitati profesionale. Pentru suspendarea activitatii persoana in cauza se va prezenta la Registrul Comertului si apoi, cu certificatul emis de Registrul Comertului, la Administratia finantelor publice de care apartine pentru inregistrarea suspendarii.

  Actele pentru indemnizatia crestere copil si termenul de depunere le gasiti la urmatorul link: http://www.contabun.ro/2013/11/06/indemnizatia-pentru-cresterea-copilului-acte-necesare/

Leave a Reply

Your email address will not be published.


six + = 7

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.