Restituirea TVA

Procedura de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare a fost simplificata si imbunatatita prin prevederile Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 263/2010, publicat in Monitorul Oficial nr. 131/26.02.2010, care se aplica incepand cu deconturile aferente lunii februarie 2010.

Procedura are ca scop final incadrarea fiecarei persoane impozabile intr-o categorie de risc fiscal, in functie de comportamentul sau fiscal, precum si in functie de riscul pe care aceasta il prezinta pentru administratia fiscala. Comportamentul fiscal se stabileste pe baza unor indicatori relevanti, cum ar fi: marimea persoanei impozabile, gradul de conformare fiscala voluntara, s.a.

Deconturile cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare prin care se solicita rambursarea unor sume mai mici sau egale cu 10.000 lei sunt considerate, in mod automat, cu risc fiscal mic, fiind solutionate in prima faza prin emiterea deciziei de rambursare.

Dispozitii speciale privind solutionarea solicitarilor de rambursare
Pentru contribuabilii mari si mijlocii, precum si pentru persoanele impozabile care desfasoara activitati de export si/sau livrari intracomunitare de bunuri scutite de taxa pe valoarea adaugata, denumite in continuare exportatori, rambursarea se acorda cu inspectie fiscala ulterioara, cu exceptia cazurilor care prezinta risc fiscal mare, cand rambursarea se acorda in urma inspectiei fiscale anticipate.

In categoria exportatorilor care beneficiaza de regimul special privind solutionarea solicitarilor de rambursare se incadreaza persoanele impozabile care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) au depus in ultimele 12 luni toate declaratiile fiscale, precum si declaratiile informative;
b) au desfasurat in anul anterior activitati de export de cel putin echivalentul in lei a 1.000.000 euro;
c) activitatea de export nu se desfasoara in domeniile:
– “Comert cu ridicata al cerealelor, semintelor, furajelor si tutunului neprelucrat”,
– “Comert cu ridicata al fructelor si legumelor”,
– “Comert cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi si gazosi si al produselor derivate”,
– “Comert cu ridicata al materialului lemnos si al materialelor de constructie si echipamentelor sanitare”,
– “Comert cu ridicata al deseurilor si resturilor”,

In cazul contribuabililor mari si mijlocii, inspectia fiscala ulterioara a rambursarilor se efectueaza in termen de maximum 2 ani de la aprobare.

In cazul persoanelor impozabile pentru care a fost aprobat regimul special de rambursare pentru exportatori, inspectia fiscala ulterioara a rambursarilor se efectueaza in termen de maximum 6 luni de la aprobare.

Sursa: finantearad.ro

(Visited 276 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


3 − = two

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.