Ce venituri se iau in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului

Intrebare:
Buna ziua. Sotia mea este insarcinata in luna a 4-a si am auzit ca daca mi-as mai cauta un job part-time in aceste ultime 5 luni se ia si el in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului. Mentionez ca sunt salariat bugetar (in armata) si mi-am gasit un job part-time destul de bun. Multumesc anticipat.

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

Raspuns:
De indemnizatia pentru cresterea copilului pana la doi ani  sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la trei ani, poate beneficia, optional, oricare dintre parintii firesti ai copilului.

Din cele relatate, inteleg ca dumneavoastra, tatal copilului, intentionati sa intrati in concediu de ingrijire copil si deci sa beneficiati de aceasta indemnizatie.

Din prevederile ordonantei de urgenta  nr.148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului aflam de obligativitatea, ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, persoana care va beneficia de indemnizatia de crestere copil  sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Avand doua locuri de munca, deci doua venituri din salarii, indiferent daca sunt cu norma intreaga sau cu norma redusa, acestea sunt supuse impozitului pe venit, deci se vor lua in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului.

Pentru a vi se lua in calcul ambele venituri la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului, va trebui sa faceti cerere pentru concediu de ingrijire copil la ambii angajatori de la care sa solicitati adeverinte cu veniturile realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului, adeverinte care vor fi anexate dosarului intocmit pentru primarie.

Concediul pentru cresterea copilului se acorda, la cerere, de angajatorii la care va desfasurati activitatea, cerere care va fi insotita de o copie dupa certificatul de nastere al copilului.

In baza cererii, pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, cele doua contracte de munca se suspenda.

Cererea pentru acordarea indemnizatiei si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acesteia se depun, dupa caz, la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti, pe raza careia/caruia aveti domiciliul sau resedinta.

Drepturile reprezentand indemnizatia se cuvin si se platesc incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul si indemnizatia de maternitate (minim 42 zile calendaristice de la data nasterii copilului) sau incepand cu data nasterii copilului (daca sotia nu indeplineste conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente), daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data. Daca ati depasit termenul de 60 de zile lucratoare de la data incetarii concediului de sarcina si lauzie, respectiv data nasterii copilului, se ia in calcul data depunerii cererii.

In peroada in care beneficiati de indemnizatie crestere copil, nu aveti dreptul sa realizati venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal.

OUG nr.148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului prevede urmatoarele:
Art.1
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.
……..
(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.Art. 5.
(1) De indemnizatia si stimulentul prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza, optional, oricare dintre parintii firesti ai copilului.
(2) Beneficiaza de aceleasi drepturi si una dintre persoanele care a adoptat copilul, careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist, precum si persoana care a fost numita tutore.
(3) In situatia persoanelor prevazute la alin. (2), acordarea drepturilor prevazute la art. 1, respectiv la art. 2, se face tinandu-se seama de perioada de 12 luni anterioare datei la care, dupa caz, s-a aprobat adoptia, a fost facuta incredintarea, s-a instituit plasamentul sau tutela.

Art. 7.
Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
c) locuieste impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.

Art. 10.
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie si stimulent, se cuvin si se platesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
c) incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a), b) si c).
(2) Plata alocatiei de stat pentru copii prevazuta la art. 4 alin. (1) lit. a) se face incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul.
(3) Pentru fractiunile de luna, cuantumul drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se stabileste proportional, in functie de numarul zilelor calendaristice din luna respectiva pentru care acestea se cuvin si se acorda.

(Visited 1,679 times, 1 visits today)

14 Responses to Ce venituri se iau in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului

 1. ramona says:

  Problema este ca pentru sectorul aparare nationala, OUG 148/2005 prevede ca dosarul pentru obtinerea indemnizatiei se depune la unitatea militara, si nu la primarii, atunci unde se contabilizeaza veniturile de la job-ul part-time?

 2. gianina says:

  Buna ziua.
  Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Conform contractului colectiv de munca eu primesc anual o prima egala cu un salariu.Pana anul trecut se primea in luna iunie dar anul acesta conform CCM pe 2010 s-a primit in septembrie. Eu am nascut in luna septembrie anul acesta.Din ce am inteles pt calculul indemnizatiei de crestere copil se ia in calcul veniturile ultimelor 12 luni anterioare lunii in care ai nascut. Ce pot sa fac pt a se lua in calcul si aceasta prima? Este un venit pe care l-am luat anual(cum ar fi un al 13 salariu)numai ca anul acesta s-a luat decizia sa se dea in luna septembrie. Ma ajuta o adeverinta de la angajator ca beneficiez de acesta prima anual sau nu se va lua in calcul pt ca am avut ghinionul sa se dea anul acesta in luna septembrie?
  Multumesc

 3. mihaela says:

  Buna ziua!
  va rog sa ma lamuriti intr-o problema. in luna martie 2011 urmeaza sa nasc. sunt angajata cu carte de munca intr-un loc, iar in acelasi timp suntr coordonator de vanzari , persoana fizica independenta la avon, loc in care platesc impozit pe venit.
  ar trebui sa imi suspend activitatea si la Avon pentru a intra in concediu de maternitate si a nu fi in conflict cu prevederile codului fiscal sau in acest caz nu se impune.
  va rog sa ma ajutati cu un raspuns deoarece nu stiu ce sa fac
  va multumesc anticipat

 4. elenas says:

  Buna ziua,
  Sunt o viitoare mamica PFA si realizez venituri sezoniere doar in lunile de vara (mai – sept.) . Avand in vedere ca nasterea este preconizata pt. luna august/sept. 2011, e foarte probabil ca nu voi putea lucra decat in lunile mai si cel mult iunie, ceea ce implica practic lipsa oricarui venit in cele 12 luni anterioare nasterii !!!
  Tinand cont de natura activitatii, si de faptul ca platesc impozit si taxe raportat la venitul anual ce corespunde anului fiscal, care este baza de calcul a indemnizatiei de crestere a copilului de care pot beneficia? insist ca in cazul meu nu se poate vorbi de venit lunar ci de un venit mediu lunar raportat la venitul net total din anul fiscal! Exista vreo posibilitate sa mi se considerea baza de calcul venitul din anul fiscal anterior nasterii?
  Intrebarea pe care v-o adresez are legatura cu urmatorul articol internet gasit pe
  http://www.protectiacopilului6.ro/document.php?doc=49
  Acte necesare:
  A). Indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani – 85% din media veniturilor nete realizate în ultimul an anterior naşterii copilului, diminuat cu 15%.

  * cerere (Anexa 1 la Ord. 68/2009 al MMSSF);
  * actul de identitate al solicitantului – (copie şi original);
  * certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul (copie şi original), hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei sau de încredinţare a adopţiei, hotărârea judecatorească sau hotărârea comisiei pentru protecţia copilului pentru măsura plasamentului în regim de urgenţă (copie şi original);
  * certificatele de naştere ale tuturor copiilor născuţi după data de 1 ianuarie 2006 (copie şi original);
  * actele doveditoare privind realizarea de venituri precum şi nivelul lunar al acestora eliberate de angajatori sau autorităţi competente sunt următoarele:
  * adeverinţă eliberată de angajator (Anexa 2 la Ord. 68/2009 al MMSSF) din care să rezulte că persoana îndreptăţită:
  o a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei naşterii copilului,
  o nivelul lunar al acestora,
  o prima şi ultima zi de concediu de maternitate,
  o data împlinirii celor 42 de zile reprezentând concediul de lăuzie,
  o prima zi de concediu de creşterea copilului;

  sau – dovadă privind veniturile realizate în anul fiscal anterior celui în care s-a născut copilul şi/sau dovadă privind venitul calculat în vederea plăţii anticipate a impozitului precum şi copia deciziei de impunere eliberate de autorităţile competente;
  sau – dovadă eliberată de autorităţile competente, în cazul persoanelor care realizează venituri neimpozabile;
  sau – dovadă eliberată de autorităţile competente, în cazul asociaţilor unici;

  Din acest articol reiese ca se poate lua in calcul venitul din anul fiscal.

  Va multumesc anticipat

 5. MARIANA says:

  Buna ziua.

  As dori sa stiu daca sunt angajata cu jumatate de norma, 4 ore, la doua firme, voi beneficia de indemnizatia de crestere a copilului. De asemenea as dori sa stiu ce perioada trebuie sa fiu angajata inainte de nasterea copilului. Multumesc.
  O zi buna!

 6. intrebare de la Manea Florina says:

  Buna ziua
  va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie si anume sunt in crestere copil primesc 3200 lei si fetita are 8 luni tocmai am aflat ca sunt insarcinata cu al doilea copil voi putea lua indemnizatie ?va rog sa-mi dati cateva detalii
  va multumesc

 7. Daniela says:

  Buna ziua,

  va rog sa imi spuneti daca eu am fost in concediu de crestere a copilului, m-am intors la lucru dupa cei 2 ani, dar acum sunt insarcinata cu al doilea copil voi lucra aproximativ 5 luni. voi putea beneficia de indemnizatie? cum se calculeaza?

  Astept raspunsul dumneavoastra

  Cu multumiri,
  Daniela

 8. admin says:

  Da. La stabilirea bazei de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate (concediul pentru cresterea copilului si concediul de maternitate sunt perioade asimilate).

  Indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se stabileste in cunatum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului.
  In functie de obtiune (concediu de ingrijire copil cu o durata de un an sau cu o durata de doi ani), indemnizatia se plafoneaza la 3400 lei, respectiv la 1200 lei.

 9. ariton andrea says:

  buna ziua,
  va rog sa-mi spuneti daca eu sunt in concediu d cresterea copilului, se implinesc 2 ani la data de 15 iulie 2011, in care varianta din noua lege d indemnizatie ma incadrez?am nascut cel de-al doilea copil in martie 2011. ce acte trebuie la dosar? cei de la primarie au zis ca nu stiu trebuie sa studieze legea mai intai si apoi sa-mi dea un raspuns. va rog sa ma ajutati pentru ca nu stie nimeni sa ma lamuresca si nu vreau sa depasesc termenul pentru depunere al dosarului de indemnizatie. va multumesc anticipat.o zi buna.

 10. vio says:

  buna ziua va rog sa imi raspundeti si mie la o intrebare.Am fost in ccc pina in aug 02 si sunt insarcinata urmeaza sa nasc in dec 27 am iceput serviciul pe 03 aug o sa beneficiez de ccc si pt al doilea copil?

 11. Anonymous says:

  buna ziua am un venit net in maina de 3200 roon si nu stiu vreau sa stau acasa 2 ani cati bani voi primi la imdemnizatie

 12. diana says:

  Buna ziua,
  as avea si eu o intrebare,
  eu voi naste spre sfarsitul lui martie , intrebarea este ca pot sa ma intorc la servici mai repede de a implini copilul un an?
  Multumesc

 13. Mirela says:

  buna ziua. Mamica care lucreaza cu jumatate de norma timp de 12 luni si a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei naşterii copilului, poate beneficia de indemnizatie pt cresterea copilului?

 14. mioara says:

  Buna seara. Am o fetita care la inceputul lunii iunie va implini 2 ani. Tot la inceputul lunii iunie voi naste si un baietel. Sunt angajata la 2 societati: una de stat si una privata. Puteti sa imi spuneti va rog care va fi baza de calcul al indemnizatiei pt al 2- lea copil? As vrea sa-mi iau maximum de postnatal si as dori sa stiu ce salariu voi lua de la societati in aceasta perioada pana intru in ccc. Precizez ca la stat aveam un salariu de 1100 lei iar la privat 2 ore 350 lei. Va multumesc anticipat!

Leave a Reply

Your email address will not be published.