Afla aici daca concediul de maternitate se ia in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru crestere copil

Intrebare:
Buna ziua! Se iau in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru ingrijire copil si lunile in care am beneficiat de concediul de maternitate (venituri care nu se impoziteaza)? Adica, daca in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, 10 luni am realizat venit din salariu si 2 luni din indemnizatia pentru concediul de maternitate, ce luni se iau in calcul? Multumesc anticipat pentru raspuns!

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

Raspuns:
Potrivit art. 1 alin. (1) din O.U.G. nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

Iar alin.(2), al aceluiasi articol, la lit.c), prevede ca cele 12 luni prevazute la alin.(1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii.

Concediul de maternitate (sarcina si lauzie) are caracterul unui concediu medical. Deci, indemnizatia de concediu de maternitate (sarcina) intra in calculul celor 12 luni anterioare datei nasterii copilului prevazute de OUG nr.148/2005.

Pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul realizat in luna anterioara celei in care s-a nascut copilul (art. 19¹ alin. (4) din Norme metodologice de aplicare a OUG 148/2005).

(Visited 692 times, 1 visits today)

10 Responses to Afla aici daca concediul de maternitate se ia in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru crestere copil

 1. Narcy says:

  Buna ziua,
  Ma tot uit si nu reusesc sa gasesc un raspuns la problema mea, care este urmatoarea: Pana in data de 11 septembrie 2010 am fost in cresterea copilului (2 ani) si de la aceasta data m-am reintors la munca…acum sunt insarcinata in 5 luni si ar trebui sa ma astept sa nasc incepand cu 23 martie 2011, intrebarea mea este daca voi beneficia din nou de indemnizatie pt cel de-al doilea copil? eu sunt si studenta la zi (fara intreruperi) si dupa cate am citit pot beneficia de indemnizatie, dar important este daca voi beneficia de indemnizatie de la serviciu?!
  Multumesc anticipat

 2. Anonymous says:

  BUNA ZIUA, Pe 01-03-2010 am reanceput serviciul din crestere si ingrijire copil in acest timp am avut probleme de sanatate si am concediu medical 41 de zile iar 20 zile cu cod 09.Intrebarea mea este daca mai am dreptul la concediu de odihna pe anul acsta? Multumesc mult

 3. admin says:

  Durata concediului de odihna este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic (art.142 alin.(2) din Codul Muncii).

  Pe durata concediului medical nu vi se calculeaza concediu de odihna.

  Deci, aveti dreptul la concediu de odihna pentru perioada efectiv lucrata de cand ati revenit din cic si pana in prezent.

 4. Anonymous says:

  BUNA SEARA.M-am tot uitat pe aici dar nu am gasit un raspuns pentru intrebarea mea.intrebarea mea este :Sunt insarcinata in 4 luni (adica o sa nasc in iunie 2011)si vreau sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in conditiile in care :
  -in lunile: iunie 2010.iulie 2010 am lucrat la o firma din romania si mi-am luat in august si jumate din septembrie un concediu fara plata in care:
  -am lucrat in strainatate la o alta firma cu contract de munca in perioada aceasta :august si 1 sapt din septembrie iar in lunile urmatoare adica :
  -jumate din septembrie si octombrie ,noiembrie ,decembrie,ianuarie,sunt la firma din romania in continuare cu contrect de munca si o sa muncesc pana in luna cand o sa nasc (am dat ex de ultimile 12 luni)
  as vrea sa stiu daca se ia in considerare ca am avut concediu fara plata si ca am lucrat in afara tarii in acea luna.am actele din acea tara le pot depune?odata cu celelalte?ce pot sa fac?

  ,se pune la socoteala si daca lucrezi in afara

 5. admin says:

  Potrivit art.2 din OUG nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor:
  (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
  a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
  b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
  (2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.
  (3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.
  (4) Pentru copilul cu handicap concediul pentru cresterea copilului se acorda pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, iar indemnizatia aferenta se acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

  La alin.(6) din acelasi articol aflam ca: in vederea acordarii drepturilor prevazute la alin. (1), persoanele care au realizat activitati profesionale in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state care aplica prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, denumit in continuare Regulament, beneficiaza de totalizarea perioadelor de activitate realizate in aceste state in conditiile prevazute de acesta.

  Iar la art.3 alin.(5) din aceeasi ordonanta aflam ca: in situatia prevazuta la art. 2 alin. (6), daca persoana realizeaza concomitent venituri supuse impozitului atat in tara, cat si in statele care aplica Regulamentul, se iau in calcul doar veniturile realizate in tara.

 6. Anonymous says:

  Written by Anonymous on 04/01/2011. BUNA SEARA.M-am tot uitat pe aici dar nu am gasit un raspuns pentru intrebarea mea.intrebarea mea este :Sunt insarcinata in 4 luni (adica o sa nasc in iunie 2011)si vreau sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in conditiile in care :
  -in lunile: iunie 2010.iulie 2010 am lucrat la o firma din romania si mi-am luat in august si jumate din septembrie un concediu fara plata in care:
  -am lucrat in strainatate la o alta firma cu contract de munca in perioada aceasta :august si 1 sapt din septembrie iar in lunile urmatoare adica :
  -jumate din septembrie si octombrie ,noiembrie ,decembrie,ianuarie,sunt la firma din romania in continuare cu contrect de munca si o sa muncesc pana in luna cand o sa nasc (am dat ex de ultimile 12 luni)
  as vrea sa stiu daca se ia in considerare ca am avut concediu fara plata si ca am lucrat in afara tarii in acea luna.am actele din acea tara le pot depune?odata cu celelalte?ce pot sa fac?

  ,se pune la socoteala si daca lucrezi in afara

  am inteles deci ca nu se ia in calcul daca lucrezi in afara.
  dar totusi mai am vreo sansa sa iau indemnizatia de la stat,se mai poate face ceva ,adica sa platesc eu ce trebuia sa platesc in luna respectiva?
  VA MULTUMESC MULT PENTRU RASPUNS.

 7. GHEO says:

  BUNA ZIUA,
  AS DORI SA STIU SI EU DACA AM LUCRAT 7 LUNI,DUPA CARE AM LUAT 4 LUNI CONCEDIU MATERNAL SI O LUNA FARA PLATA IN TOTAL 12 LUNI DUPA CARE MAM INTORS LA MUNCA AM DREPTU LA PRENATAL?

 8. toma cristina says:

  buna ziua
  am o intrebare.am nascut pe 25.03.2011 .am luat concediu medical de la 01.03.2011.pot sa-mi iau si celelalte zile de concediu pana la 122 su 126( nu stiu exact cate sunt) si sa depun actele pentru indemnizatie dupa aceea? se iau si aceste zile in calcul la indemnizatie sau doar pana in ziua nasterii copilului?

 9. mirela says:

  buna seara am si ieu o intrebare sunt gravida in 2luni si si lucrez de 9 luni am dreptu la concediu medical si prenatal as dori un rasp va mult

 10. mirela says:

  buna ziua am si eu o intrebare sunt gravida in 2 luni si lucrez de 9 luni am dreptu la concediu medical si prenatal

Leave a Reply

Your email address will not be published.