Impozitul pe profit minim nu se ia in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru mame

Intrebare:
Buna ziua! Am o firma (srl) la care sunt asociat si administrator unic, si pentru care am platit, in ultimele 12 luni, impozitul minim pe profit (cel de 550 lei – 3 luni). Pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului pe perioada celor doi ani?

Raspuns:
Potrivit art.1 alin.(1) din O.U.G. nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

Iar la alin.(3), al aceluiasi articol, aflam ca prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.

Beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului fiscal.

Impozitul pe profit minim la care va referiti este un impozit aplicat societatii pe care o administrati si nu actionarilor/adminstratorilor. Acest impozit nu se ia in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului.

(Visited 264 times, 1 visits today)

5 Responses to Impozitul pe profit minim nu se ia in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru mame

 1. ddd says:

  Buna ziua,

  As dori sa stiu in situatia in care am ralizat venituri din salarii in ultimele 12 luni anterioare nasterii si lucrez la aceiasi firma de 5 ani, dar sunt asociata la o alta firma(firma pe pierdere fara dividende) , pot beneficia de indemnizatie de crestere a copilului?

  va multumesc anticipat

 2. admin says:

  Daca indepliniti conditiile prevazute la art.1 alin.(1) din OUG nr.148/2005 si anume ati reliazat timp de 12 luni, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, veti beneficia de indemnizatia de ingrijire copil.

  Faptul ca sunteti asociat la o societate comerciala, chiar si daca ati primi dividende, nu va impiedica legal sa primiti acesata indemnizatie. Dividendele nu sunt venituri profesionale.

  In concluzie, veti beneficia de indemnizatia de ingrijire copil.

 3. Maria Melenciuc says:

  Buna ziua,
  As vrea sa stiu, daca noile prevederi ale legii privind indemnizatia pentru crestere copilului imi permit sa beneficiez de aceasta indemnizatie in conditiile in care am un PFA (realizare studii de piata si sondare a opiniei publice), pentru care platesc toate contributiile. Acesta va avea mai mult de 12 luni in momentul nasterii copilului.
  Va multumesc.

 4. admin says:

  Potrivit art.2 din OUG nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor:
  (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
  a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
  b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
  (2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.
  (3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.
  (4) Pentru copilul cu handicap concediul pentru cresterea copilului se acorda pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, iar indemnizatia aferenta se acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

  Astfel, daca indepliniti conditiile prevazute de art.2 din OUG nr.111/2010 veti beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului.

 5. draghici rodica says:

  buna seara,
  va rog sa-mi spuneti cat trebuie sa primesc indemnizatie ptr. cresterea copilului pana la doi ani ptr. salariu brut 913 ron, data nastere copil: 14dec2010
  va multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.