Ce drepturi banesti mai are o viitoare mamica?

Intrebare:
Sunt o tanara viitoare mamica si as dori sa va intreb care dintre drepturile banesti sunt de actualitate avand in vedere modificarile legislative din ultima perioada, respectiv 1 iulie 2010. Va multumesc.

Raspuns:
Conform legislatiei in vigoare, la ora actuala aveti urmatoarele drepturi:

– Concediul si indemnizatia de maternitate.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul determinata ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii conform art. 10 din OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.  Indemnizatia de maternitate nu se impoziteaza (art.42 lit.a din Codul Fiscal), se retine doar contribuitia de asiguarari soaciale calculata la salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.

– Concediul si indemnizatia pentru ingrijirea copilului.
Potrivit art. 1 alin. (1) din O.U.G. nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei (n.r.venit net).

Legea nr.118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, la art.12,  prevede diminuarea indemnizatiei de ingrijire copil, prevazuta la art.1 alin.(1) din O.U.G. nr.148/2005, cu 15% pana la 31.12.2010. Daca din calcul rezulta un cuantum mai mic de 600 lei, se acorda 600 lei.

– Salariu mediu pe unitate la nastere.
Potrivit art. 51 lit. c) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, aveti dreptul la un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil. Daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate.

– Compensarea diferentei,  pe o perioada de minimum 6 saptamani, dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia de maternitate.
Conform art. 66 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010,  in cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul  de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul. Perioada pe durata careia sa acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani. Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.

– Alocatia de stat pentru copii.
Alocatia de stat este de 200 lei/luna pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 0 si 2 ani si 42 lei/luna pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani.

In ceea ce priveste acordarea trusoului pentru nou-nascuti in cuantum de 150 lei si a alocatiei pentru nou-nascuti in cuantum de 230 lei, potrivit prevederilor Legii nr. 118/2010, aceste ajutoare nu se mai acorda pentru copiii nascuti dupa data de 2 iulie 2010.

Stimulentul in cuantum lunar de 100 lei pentru cresterea copilului pana la 2 ani (3 ani pentru copilul cu handicap) se acorda persoanelor care sunt indreptatite sa beneficieze de indemnizatia pentru cresterea copilului si realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal. In acest caz, indemnizatia de ingrijire copil se suspenda (art.3 din OUG nr.148/2005).

(Visited 834 times, 1 visits today)

5 Responses to Ce drepturi banesti mai are o viitoare mamica?

  1. Anonymous says:

    lucrez ca agent de asigurare venitul meu este comisionul pe care il primesc din incasarile pe care le fac ;am studiat declaratiile din OUG/NR58/2010 si nu stiu cum sa procedez

  2. admin says:

    Potrivit normelor metodologice:
    – persoanele care realizeaza exclusiv venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv – lunar, trimestrial sau semestrial – sau ocazional datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale pentru sanatate, prevazute la art. III alin. (2) din ordonanta de urgenta.

    – persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv – lunar, trimestrial sau semestrial – datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala.

    – persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala in mod ocazional nu datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala.

  3. simona says:

    buna,
    am si eu o nelamurire sunt insarcinata in 2 luni si sunt angajata cu carte de munk de 3 luni,in momentul in care voi naste voi avea pe cartea de munk doar 10 luni,intrebarea mea este voi beneficia de indemnizatie sau nu?
    multumesc!

  4. admin says:

    Potrivit art. 1 alin. (1) din O.U.G. nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului fiscal.

    La alin.(3), al aceluiasi articol, aflam ca prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole.

    Daca nu indepliniti conditiile prevazute mai sus, nu veti beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului.

  5. irina says:

    Buna ziua!
    As dori sa va adresez urmatoarea intrebare, in calitate de viitoare mama:
    Care sunt drepturile banesti de care pot beneficia in conditiile legislatiei in vigoare in anul 2011?
    Am citit cu interes postarile raspunsurilor dumneavostra(documentate si argumentate riguros) dar am inteles ca exista diferente legislatie intre anul 2010 si 2011.
    In asteptarea raspunsului dumneavoastra, va multumesc anticipat!

Leave a Reply

Your email address will not be published.