Daca realizez ocazional venituri de natura profesionala datorez contributii individuale pentru aceste venituri?

Intrebare:
Daca realizez ocazional venituri de natura profesionala trebuie sa platesc contributii individuale la pensii, somaj si sanatate. Dar daca sunt asigurata la un sistem privat de pensii? Multumesc.

Raspuns:
Potrivit art.3 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 791/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin HG nr. 44/2004:
– persoanele care realizeaza exclusiv venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv – lunar, trimestrial sau semestrial – sau ocazional datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale pentru sanatate, prevazute la art. III alin. (2) din ordonanta de urgenta;

– persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv – lunar, trimestrial sau semestrial – datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala;

– persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala in mod ocazional nu datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala.

Iar la art.2 din acelasi act normativ aflam ca: persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, precum si persoanelor care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, nu le sunt aplicabile prevederile art.III din OUG nr.58/2010.

(Visited 446 times, 1 visits today)

7 Responses to Daca realizez ocazional venituri de natura profesionala datorez contributii individuale pentru aceste venituri?

 1. Camelius says:

  ce insemna venituri cu caracter ocazional ?

 2. admin says:

  Prin venit ocazional, asa cum e prevazut in ordonata, se intelege acel venit care nu are continuitate, adica nu este obtinut lunar, trimestrial sau semestrial, ci un venit realizat intr-un an calendaristic, o singura data, oricand pe parcursul acelui an sau mai des decat o singura data pe an, dar din surse diferite de venit.

 3. Ana says:

  PFA tamplar intra la venituri de natură profesională cu caracter repetitiv ?

 4. admin says:

  Venitul de natura profesionala cu caracter repetitiv este venitul relalizat cu o animita continuitate – lunar, trimestrial sau semestrial.

 5. cristina says:

  Buna ziua!

  Detin de anul trecut un cabinet de detectiv particular dar care nu a avut activitate deloc. Va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa depun declaratii la administratia financiara si care sunt acestea?
  Va multumesc frumos!

 6. manuela says:

  Buna ziua!Ma poate la muri si pe mine cineva cum se calculeaza asigurarea de sanatate in cazul taximetristilor?
  Mai exact formula daca se poate.Multumesc!

 7. Monica says:

  Buna ziua!
  Am si eu o nelamurire. Ma puteti ajuta?
  Parintii mei au o intreprindere familiala, nu au angajati, sunt doar 2 asociati. Pana acum nu au stiut ca trebuie sa plateasca si contributii la CAS , iar acum s-au trezit cu instiintari de plata acasa cu penalitati cu tot tacamul tocmai din 2006. Precizez ca ei sunt si pensionari, iar venitul din activitatile independente este foarte mic. Cum pot proceda sa nu plateasca macar penalitatile care , precizez, sunt mai mari decat contributia? Ajuta cu ceva daca fac contestatie si ce trebuie sa precizeze in acea contestatie?
  Multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


six − 2 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.