Cum se calculeaza indemnizatia de maternitate – explicatii

Mai jos va redam modul de calcul si explicatiile privind indemnizatia de maternitate:

Indemnizatia de maternitate neta = cuantumul indemnizatiei de maternitate – CAS.

Cuantumul indemnizatiei de maternitate = media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiei  * 85% * numarul de zile lucratoare din concediul medical.

Media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiei = baza de calcul a indemnizatiei / zile baza de calcul.

Explicatii:
Baza de calcul a indemnizatiei = suma veniturilor realizate in ultimele 6 luni pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii.

Zile baza de calcul = numarul total de zile lucratare pentru care s-a achitat contributia in ultimele 6 luni.

Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.

Concediul de maternitate are caracterul unui concediu medical.

Media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiei se pastreaza aceeasi pe toata durata concediului de maternitate. Indemnizatia poate sa difere de la luna la luna in functie de zilele lucratoare.

Concediul de maternitate nu se impoziteaza (art.42 lit.a din Codul fiscal), se suporta integral din FNUASS.

Indemnizatia de maternitate nu se plateste din fondul de salarii, nu este supusa impozitului pe salarii, deci nu se aplica nici deducere personala. (art.56 din Codul fiscal, pct.88 din Normele de aplicare a Codului fiscal, art.3 din OMFP 19/2005).

Pentru indemnizatia de maternitate nu se calculeaza contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj: pe durata concediului de maternitate contractul de munca se suspenda de drept, conf.art.50 lit.a din Codul muncii, iar contributia la somaj potrivit art. 27 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca prevede ca retinerea contributiei nu se aplica in cazul in care raporturile de munca  sunt suspendate potrivit legii.

CAS = contributia de asigurari sociale se calculeaza la salariul minim brut pe economie, astfel: 600*10.5%*nr.zile cm/nr.zile lucratoare in luna.

(Visited 1,427 times, 1 visits today)

16 Responses to Cum se calculeaza indemnizatia de maternitate – explicatii

 1. rus ana says:

  daca inainte cu 2 luni de a naste nu mi sa mai prelungit contractu de munca si imi platesc contributiile beneficiez de indemnizatia ce crestere a copilului . VA MULTUMESC

 2. lore says:

  buna sunt insarcinata de 33 saptamaini si as dorii sa stiu ce acte imi trebuie pentru indemnizatia de maternitate

 3. Andreea says:

  Buna ziua,
  Am o intrebare pentru dumneavoastra: eu am nascut in 22 august 2010, iar acum am primit indemnizatia de crestere copil, dar nu imi este clar cum s-a calculat. Cand se spune cele 12 luni anterioare nasterii copilului, in cazul meu se refera la sept 2009- aug 2010 sau aug 2009-iul 2010? Pentru ca firma la care lucrez a completat adeverinta de salarii standard cu veniturile nete din sept 2009-aug 2010, dar Biroul de indemnizatii nu a luat in calcul luna aug 2010, luand in calcul de doua ori luna iulie 2010. Din aceasta modificare de calcul, eu primesc cu 105 Ron mai putin, decat as primi daca s-ar lua in calcul aug 2010. Este corect cum s-a procedat la Biroul de indemnizatii? Daca da, de ce adeverinta standard are trecuta clar la pagina 2, in tabel la nr 1 “Luna nasterii copilului”, daca aceasta nu se ia in calcul?
  Daca este gresit calculul realizat de Biroul de indemnizatii, imi mentionati, va rog, numarul legii si paragraful unde se mentioneaza calcuclul corect, pentru a ma putea adresa Biroului deindemnizatii pentru recalculare?
  Va multumesc mult

 4. admin says:

  Concediul si indemnizatia de maternitate se acorda in baza certificatului medical.

 5. admin says:

  Calculul este facut corect. Persoanele care au nascut pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv beneficiaza de drepturile reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.148/2005.

  Astfel, potrivit art.19^1 din normele de aplicare a OUG nr.148/2005:
  (1) La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile realizate de persoana indreptatita, obtinute in conditiile art. 5, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate prevazute la art. 4 alin. (7).
  (2) Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului stabilita potrivit alin. (1), se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
  (3) Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite potrivit alin. (2). (Nota: prin Legea nr.118/2010 in perioada iulie-decembrie indemnizatia a fost redusa cu 15%, iar prin OUG nr.111/2010 s-a modificat cota de la 85% la 75%).
  (4) Pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul realizat in luna anterioara celei in care s-a nascut copilul.
  ……………………………………….

  Pe adeverinta se trec veniturile nete din ultimele 12 luni anterioare datei nasteii copilului, iar la stabilirea indemnizatiei, conform prevederilor din normele de aplicare a OUG nr.148/2005 s-a luat in calcul de doua ori venitul din luna anterioara lunii in care s-a nascut copilul. In general acest calcul este in favoarea beneficiarului.

 6. Liliana Grosu says:

  Buna ziua,
  Am si eu o intrebare:sunt in concediu de crestere a copilului pana in luna august cand copilul va implini 2 ani si sunt insarcinata cu al doilea copil care se va naste in noiembrie.Cum as putea beneficia de indemnizatie pentru al doilea copil? Practic ar ramane doua luni neacoperite. Pot beneficia de concediu prenatal?

 7. admin says:

  Potrivit art.23 din OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aveti dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
  Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea dumneavoastra, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice (art.24 din OUG nr.158/2005).

  Nu sunteti obligata sa luati toate cele 126 zile de concediu de maternitate, ci doar sa acoperiti perioada dintre data cand primul copil implineste 2 ani si data cand intrati in concediu de crestere copil pentru ce-l de-al doilea copil (durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice).

  Dupa terminarea concediului de maternitate veti putea intra in concediu de crestere copil.

 8. paraoanu elena says:

  buna ziua

  As dori sa stiu daca am nascut in luna august 2010 de la 01.01.2011 nu ar trebui sa primesc indemnizatia de 85%? va intreb pentru ca in prezent primesc indemnizatia calculata cu 75%

  multumesc

 9. admin says:

  Potrivit art.30 alin.(2) din OUG nr.111/2010, incepand cu data de 01.01.2011, indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda persoanelor care au nascut pana la data de 31.12.2010 (inclusiv), in cuantum de 75% din media veniturilor nete lunare realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, dar nu mai putin de 600 lei si nu mai mult de 3.400 lei.

 10. diana rusu says:

  buna ziua,
  Am o intrebare pentru dumneavoastra: in prezent tocmai am terminat concediul de crestere a copilului si am intrat in concediul de sarcina si lauzie pentru cel de-al doilea copil care se va naste in iunie 2011. In aceasta situatie cum se determina indemnizatia de maternitate? Va intreb pentru ca veniturile mele obtinute in ultimele 24 de luni au fost constituite exclusiv din indemnizatia de crestere a primului copil.

  Daca aleg sa stau 2 ani in concediu pentru cresterea copilului angajatorul poate sa ma dea afara? In lege se preciza ca nu poate concedia pe cei care au ales varianta de a sta acasa 1 an de zile, daca am inteles eu bine.

  Multumesc

 11. rares says:

  Buna ziua,
  Sotia a incheiat concediul de crestere copil la 1 mai 2010.Anul acesta societatea la care lucreaza a descoperit ca incadrarea pe post anterioara concediului nu a fost conform legii, si ca urmare a modificat incadrarea pe un salar mai mic cu 01.08.2007. Intrebarea mea este: daca adeverinta de venit depusa pentru calculul indemnizatiei este eronata, se pot indrepta impotriva noastra pentru recuperarea diferentei, si daca da prin ce mod.

 12. Andra says:

  Buna ziua,
  cu cat timp inainte sa implineasca copilul 1 an trebuie sa ma intorc la lucru ca sa beneficiez de stimulentul de 500 ron?daca ma intorc cand copilul are 11 luni,mai beneficiez?momentan sunt in concediu ptr. crestera copilului cu primul copil pana in martie 2012, si al doilea se va naste in octombrie 2011.in perioada oct. 2011-mar. 2012 voi primi doar 200 ron ptr. ce de al doilea(+indemnizatia ptr. primul) si dupa martie 600 ron este indemnizatia.sunt bine informata?Dar la al doilea copil pot beneficia deja de stimulentul ?
  Multumesc

 13. geanina barladeanu says:

  Buna ziua,
  Sunt insarcinata in 27 de saptamani si de la 1iulie vreau sa mi iau concediul prenatal.voi avea 30 de sapt,pot?si dak sunt angajata cu jumatate de norma din noiembrie 2009 voi beneficia de indemnizatia de crestere a copilului??

 14. iordache ana-maria says:

  cat voi primi pe cele126 de zile da eu lucrez cu jumatate de norma si am un salariu de 335 lei si un venit din pfa de 166

 15. iulia abrudan says:

  sunt insarcinata in 26 de saptamani si as dori sa stiu aprox. ce suma voi primi pt. indemnizatia de maternitate, avand in vedere ca am salariul brut de 1204 ron pe ultimele 12 luni. Precizez ca nu am avut concediu medical in ultimele 12 luni si am efectuat numai concediul de odihna legal de 21 zile lucratoare pt anul 2011. Va multumesc din suflet!

 16. catalina says:

  buna ziua,
  sunt angajat cu carte de munca la o SC si colaborez si cu un broker de asigurari pe baza de contract de mandat din 2010.veniturile obtinute la cel de-al doilea job sunt impozitate cu 16%, dar nici brokerul si nici eu personal nu am platit contributii(sanatate, somaj…).intrebarea este daca aceste venituri pot fi luate in calculul indemnizatiei pentru crestere copil. pot plati retroactiv contributiile angajatului din aug 2011 pana la zi (urmeaza sa nasc la finele lunii aug 2012)?
  multumesc,

Leave a Reply

Your email address will not be published.