Noul mod de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului incepand cu data de 1 ianuarie 2011

Miercuri, 8 decembrie 2010, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta, care reglementeaza noul mod de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului incepand cu data de 1 ianuarie 2011.

Noile prevederi privind acordarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului se vor aplica doar pentru copiii nascuti incepand cu 1 ianuarie 2011.

Pentru copiii nascuti pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv, se vor aplica prevederile actuale, reglementate prin OUG 148/2005, cu stabilirea indemnizatiei la nivelul de 75% din media veniturilor, dar nu mai putin de 600 lei si nici mai mult de 3.400 lei. Cuantumul este mai avantajos fata de cel acordat in prezent, care este redus cu 15% conform Legii nr.118/2010 (75% fata de 72,25% in prezent).

Noua formula de acordare a indemnizatiei pentru copiii nascuti incepand cu 1 ianuarie 2011 prevede reglementarea de masuri optionale la dispozitia parintilor, pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau 3 ani in cazul copilului cu handicap.

Variantele pentru care pot opta parintii sunt urmatoarele:
Varianta I: In situatia in care parintele opteaza pentru ramanerea in concediul pentru cresterea copilului pana la data la care acesta implineste varsta de 1 an, conform actului normativ adoptat:
– Va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei,
– Va beneficia de un stimulent de insertie pe piata muncii in cuantum lunar de 500 de lei, daca parintele se intoarce la activitatea profesionala pana la implinirea de catre copil a varstei de 1 an. In acest caz, stimulentul se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani;
– In situatia in care parintele nu revine pe piata muncii, acesta va putea opta pentru acordarea unui concediu fara plata pentru ingrijirea copilului cu varsta intre 1 an si 2 ani;

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

Varianta II: In situatia in care parintele opteaza pentru ramanerea in concediul pentru cresterea copilului pana la data la care acesta implineste varsta de 2 ani, conform actului normativ adoptat:
– Parintele va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei,
– pentru aceasta optiune stimulentul de insertie nu se acorda.

Pentru copilul cu handicap, parintele care indeplineste conditiile de eligibilitate prevazute de lege, va beneficia de concediul pentru cresterea copilului pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, iar indemnizatia aferenta se va acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei
In cazul copilului cu handicap acordarea stimulentului se realizeaza, oricand, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani

MASURI SUPLIMENTARE APLICABILE ORICAREI SITUATII:
– Suplimentarea cuantumului indemnizatiei cu suma de 600 de lei incepand cu cel de-al doilea copil pentru sarcinile multiple;
– Suplimentarea cuantumului indemnizatiei cu suma de 600 de lei pentru nasterile survenite in interiorul perioadei de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului;
– Plata in toata aceasta perioada a contributiei de asigurari sociale de sanatate;
– Constituirea perioadelor de concediu ca si perioade asimilate in sistemul asigurarilor de sanatate, in sistemul asigurarilor sociale si al asigurarilor pentru somaj;
– Perioadele mentionate anterior constituie vechime in munca si in serviciu;
– Introducerea unei noi dispozitii, care interzice angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu inclusiv timp de 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate, in cazul salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului sau in cazul celor care se afla in plata stimulentului de insertie,
– Prelungirea concediului fara plata acordat dupa primele 3 nasteri, respectiv dupa primii 3 copii, de la 3 luni, la 4 luni, in vederea transpunerii prevederilor Directivei Consiliului 2010/18/UE din 8 martie 2010 de punere in aplicare a acordului-cadru revizuit din 18 iunie 2009 privind concediul pentru cresterea copilului incheiat de BUSINESSEUROPE, UEAPME, CEEP si ETUC.

Potrivit estimarilor Ministerului Muncii si Ministerului Finantelor, economiile realizate prin aplicarea acestor modificari sunt de 100 de milioane de lei in 2011 si aproximativ 500 de milioane de lei in 2012.

Amintim ca in raport cu decizia de luni a Guvernului cu privire la indemnizatia pentru cresterea copilului, miercuri, cand a fost adoptata Ordonanta de Urgenta, s-a adaugat o optiune suplimentara si anume, a fost adaugata si optiunea unui concediu pentru îngrijirea copilului cu o durata de doi ani, dar cu o indemnizatie plafonata la 1200 de lei.

Sursa: mmuncii.ro

(Visited 981 times, 1 visits today)

97 Responses to Noul mod de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului incepand cu data de 1 ianuarie 2011

 1. Dana says:

  Buna ziua..Am citit toate lamuririle si nelamuririle de mai sus…
  Si totusi..ceva nu e clar,si nu numai mie..am mai vazut si alte mamici…
  Situatia : Sunt in concediu crestere copil…Bebelusa are 8 luni si sunt insarcinata…Intru pe legea lui Boc..care nu mi-e clara deloc..
  Cat iau pentru al doilea bebe ? Si pentru ce perioada ?
  Daca cumva stiti si legea care se aplica….

  Ps.Am citit mai sus ceva de genul 600 ron..pentru al doilea bebe…dar nu stiu perioada…este aceasta specificata in lege?
  Multumesc !

 2. constantin says:

  Buna ziua.

  Ma numesc Rusu Constantin,sunt din Piatra Neamt si am o nelamurire si o rugaminte in acelasi timp.Cumnata mea a nascut o fetita pe 7 martie 2011.Ea este administratora la o societate care functioneaza.Intrbarea este daca poate beneficia de indemnizatie de crestere a copilului.

  Va multumesc,cu stima.

 3. Crisrina says:

  Buna ziua,sunt insarcinata in 3 luni si jumatate,in momentul de fata lucrez insa din momentul in care i-am spus sefului meu ca sunt insarcinata nu am primit nici un document care sa-mi dovedeasca ca el mi-ar fi facut contract de munca,precizez ca am mai lucrat si in trecut insa la negru,as dori sa stiu daca o sa pot lua vreun fel de indemnizatie de la stat avand in vedere ca nu am carte de munca?

 4. corina says:

  Buna ziua,
  Am nascut in 5 martie si a-si vrea sa stiu daca in cazul in care optez pentru a sta 2 ani acasa cu fetita, la intoarecere angajatorul este obligat sa ma primeasca inapoi!

 5. Valentina says:

  Buna ziua! Va rog un raspuns: momentan am 1 copil de 1 an si 8 luni pt care beneficiez de indemnizatie de 1360 lei. Aceasta perioada se incheie in luna septembrie 2011. Sunt insarcinata din nou in 5 luni jumate iar data probabila a nasterii pt cel de-al doilea copil este in septembrie 2011. Nu m-am intors la locul de munca pana acum si nici nu intentionez sa o fac pana se termina perioada de stat acasa cu cel de-al doilea copil. INTREBARI: cum procedez pt continuitatea indemnizatiei? In conditiile in care pt primul copil am avut indemnizatie de 1360 lei, cati lei imi revin acum pt cel de-al doilea? Imi sunt necesare acte de la locul de munca? (intrucat firma s-a inchis in timpul perioadei de postnatal cu primul copil). Astept raspuns urgent, va rog! Multumesc!

 6. alin says:

  buna seara,am si eu o nelamurire daca se poate sa-mi raspundeti:sotia a nascut pe 18.04.2011 pe 02.05.2011 am depus dosarul pentru concediu de crestere a copilului benefeciind sotia ca administrator al unei firme,intrebarea este… se mai poate schimba ceva? adica sa-mi iau eu?
  va multumesc anticipat.

 7. gulgi says:

  buna seara,sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in jurul datei de 29 septembrie2011.sunt angajata din data de 09.11.2009 pe o perioada determinata de 2 ani,contractul incheindu-se in data de 08.11.2011.cum se procedeaza in acest caz?pot beneficia de prenatal si indemnizatie?

 8. alexandra says:

  buna ziua….sunt insarcinata in prima luna…sunt in ultimul an de facultate ,invatatmant la distanta,deci nu pot sa obtin indemnizatia.intrebarea e urmatoarea .chiar daca nu sunt casatorita poate tatal copilului sa ia indemnizatia de cresterea copilului?

 9. anca says:

  am o fetita de 9 luni si sunt gravida in 6 saptamini dupa ce nasc pot sa stau 2 ani acasa cu al doilea copil?

 10. roxy says:

  buna ziua sunt insarcinata in prima luna iar vechimea la ultimul loc de munca este de 2 luni dar am continuitate intre fostul si actualul loc de munca intrebarea este urmatoarea. pot beneficia de concediu cu risc maternal?

 11. gratiela says:

  buna ziua, sunt in concediul de crestere copil de 6 luni si voi sta 2 ani cu 600 lei pe luna. am si eu o intrebare, daca mai fac un copil cum se procedeaza, mai pot continua cu inca un concediu de crestere tot de 2 ani?

 12. Anonymous says:

  Buna ziua. as avea si eu o intrebare legata de acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului. concediul fara plata se socoteste in perioada acea de 12 luni inainte de concediul de maternitate?si cele 120 de zile de concediu de risc inaintea nasterii se socoteste in acei 12luni lucrarti?ms pt raspunsuri

 13. paulaB says:

  am o nelamurire,
  am nascut prematur termen de nastere aveam in 4 oct 2011,am nascut in data de 1 iulie 2011.concediu medical am avut 10 zile inainte sa nasc (fiind internata cu risc de avort).cate zile de medical trebuie sa am pentru a putea sa imi depun cereeea de indemnizatie crestere copil.
  multumesc

 14. admin says:

  Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate, potrivit art.23 din OUG nr.158/2005, actualizata, privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea dumneavoastra, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice (art.24 din OUG nr.158/2005).

  Potrivit art.15 din OUG nr.111/2010 privind concediul si indemnizaţia lunara pentru cresterea copiilor, indemnizatia pentru cresterea copilului se stabileste incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.

  Daca dumneavoastra nu doriti sa efectuati toate cele 126 de zile de concediu de maternitate la care aveti dreptul, conform OUG nr.158/2005, puteti intra in concediu pentru cresterea copilului incepand cu a 43-a zi calendaristica de la data nasterii copilului (durata minima obligatorie a concediului de lauzie este de 42 zile calendaristice).

 15. Anonymous says:

  Buna ziua

  Ce trebuie facut in cazul in care mama copilului se intoarce la serviciu, dupa 1 an, iar tatal doreste sa intre in concediu de ingrijire copil, pentru perioada ramasa de 1 an ?

 16. hajni says:

  Buna ziua , doresc o informatie legata de indemnizatia de crestere a copilului . Lucrez in invatamant si as dori sa stiu daca optez pt . varianta concedie 2ani ( luna septembrie 2011) ,al doilea an este platit 75 % sau este fara plata. Totodata este posibul sa raman fara post , desi sunt titulara ?

 17. emilia says:

  Buna ziua,
  am si eu cateva intrebari:
  1.eu voi naste in luna noiembrie 2011, as vrea sa stiu care sunt cele 12 luni luate in considerare la calculul indemnizatiei, decembrie 2010-noiembrie 2011 sau va fi luat in considerare venitul realizat in perioada noiembrie 2010-octombrie 2011?(am citit pe un alt site ca ar fi luate in considerare veniturile realizate in perioada decembrie 2010-octombrie 2011 si ar fi dulat venitul realizat in luna octombrie 2011 ca sa fie 12 luni).
  2.eu lucrez cu contract cu o firma dar am colaborare cu o alta firma si sunt platita pe drepturi de autor,as vrea sa stiu cum trebuie sa procedez ca sa imi fie luate in considerare si aceste venituri?
  multumesc anticipat pentru raspuns

 18. erika says:

  Buna ziua.intrebarea mea este.am lucrat 9 ani in invatamant in vara am mai lucrat cu doua ore la o firma pana in 8 septembrie.dar mi-am dat demisia si na-m primit post si in 15 ma-m angajat la o alta firma intre timp am ramas insarcinata .pot beneficia de indemnizatie a copilului daca am o saptamana intrerupta in ultimele 12 luni?

 19. Roxana says:

  Buna ziua,
  Trebuie sa nasc in luna octombrie si sunt angajata cu carte de munca din ianuarie 2011. Anul trecut in perioada august -decembrie nu am avutcarte de munca. Concediul de maternitate se va termina la sfarsitul lunii ianuarie. As dori sa stiu daca pot intra in concediu de crestere copil sau nu. Mentionez ca in perioada sfarsitul lunii oct – sfarsitul lunii dec am lucrat la o soc care nu mi-a facut carte de munca. Am facut plangere la itm dar nu am primig nici un raspuns.

  Multumesc anticipat,
  Roxana

 20. adriana says:

  buna ziua.va rog sa ma ajutati cu o lamurire.sunt insarcina in 2 saptamani,incepand cu 27.07.2011 pana pe 13.09.2011 am fost in somaj,iar cu data de 14.09.2011 am contract de munca pe perioada determinata pana pe 01.02.2012.in cazul in care nu imi vor prelungi contractul voi relua somajul cu data de 02.02.2012 pana pe 10.06.2012 (somajul era de 6 luni).
  in aceste conditii pot beneficia de indemnizatia de crestere copil?
  va multumesc

 21. noemi says:

  Buna ziua !Intrebarea mea este ;daca am optat pentru prima varianta de 1 an ,se mai poate schimba la varianta doi, concediu de cresterea copilului de 2 ani?

  multumesc anticipat!!!Noemi

 22. carmen says:

  Am o intrebare !! am fost sa mi se faca calculul pentru indemnizatie ! Am lucrat contabila la o firma privata in ultimul an si am fost si agent de asigurari de viata ! sa zicem ca venitul meu a ajuns , cele doua “salarii” cumulate, 30.000 ron ! cat ar trebui sa primesc in momentul de fata ?? se iau cei 75% si se impart la 2 ani ??
  va multumesc !

 23. vio says:

  BUNA ZIUA SUT NOUA PE FORUM,AS VREA SA STIU DACA POT SA IAU INDEMNIZATIA DE CRESTERE A COPILULUI LUCREZ DIN FEB2011 SI NASC IN IAN 2012 POT SA IAU INDEMNIAZATIA?UN RASPUNS VA ROG

 24. monica says:

  Buna seara
  Am si eu o nelamurire in ceea ce priveste urmatorul aspect.
  Am nascut in data de 08.04.2011. Dupa ce am depus dosarul pentru indemnizatie pentru 1 an de zile am fost informata ca postul meu a fost desfiintat incepand cu data de 01.07.2011 iar cand ma voi intoarce peste un an voi pleca acasa. In schimb mi s-a oferit un post pe perioada determinata in locul unei colege care este insarcinata. Asi dori sa stiu si eu daca este corect sau daca se aplica si la mine acel articol nou introdus. Daca dau in judecata societatea am de castigat?Tin sa mentionez ca angajatorul este o banca cunoscuta.
  Va multumesc frumos.
  Astept un raspuns.

 25. Vesna says:

  Buna ziua,
  ar trebui sa nasc in aprilie 2012 si m-ar interesa care sunt lunile care se iau in calcul pt concediu de maternitate si care este salarul dupa care se calculeaza, cel net?
  As dori sa mai stiu:
  -daca la aleg sa stau acasa 1 an, mi se va pastra locul de munca?Daca ma intorc dupa 1 an la lucru,voi primi stimulent de insertie pe piata muncii , pana cand copilul implineste 2 ani?
  -daca aleg sa stau acasa 2 ani, mi se va pastra locul de munca?Daca ma intotc la lucru inainte sa implineasca copilul 2 ani, voi primi stimulent de insertie pe piata muncii ?

  Va multumesc anticipat.
  Vesna

 26. Vesna says:

  Buna ziua,

  ar trebui sa nasc in aprilie 2012 si m-ar interesa care sunt lunile care se iau in calcul pt concediu de maternitate si care este salarul dupa care se calculeaza, cel net?
  As dori sa mai stiu:
  -daca la aleg sa stau acasa 1 an, mi se va pastra locul de munca?Daca ma intorc dupa 1 an la lucru,voi primi stimulent de insertie pe piata muncii , pana cand copilul implineste 2 ani?
  -daca aleg sa stau acasa 2 ani, mi se va pastra locul de munca?Daca ma intotc la lucru inainte sa implineasca copilul 2 ani, voi primi stimulent de insertie pe piata muncii ?
  Va multumesc anticipat.
  Vesna

 27. irina says:

  Buna ziua, numele meu este Irina si sunt o proaspata mamica.
  Nu sunt angajata, sotul meu este angajat din data de 1.12.2010 iar bebele s-a nascut pe 20.10.2011.
  Am putea beneficia de indemnizatia de crestere a copilului de pana la 2 ani.
  Va multumesc.

 28. mirela says:

  Buna ziua!Lucrez la o firma de 2 ani dar pe cartea de munca am trecut salariul de 200 ron.Beneficiez de indemnizatie cu salariul acesta?

 29. loredana says:

  Buna ziua ,
  am nascut prematur in luna martie,fetita era perfect sanatoasa am depus dosarul de CIC pentru 1 an ,dupa care la scurt timp am aflat ca nu vedea ,acum a fost operata in SUA vede dar are nevoie sa facem exercitii vizuale ,trebuie supravegheata si as vrea sa stiu daca se poate modifica CIC pana la 2 ani pe baza actelor medicale (de la operatie din SUA,de aici din romania de la oftalmolog)? si daca se poate cand trebuie ,unde si cand.Fetita va implini un an pe data de 21 Martie 2012.Multumesc

 30. dumitrescu gabriel says:

  aleg sa stau acasa cu bebe 2 ani mai primesc indemnizatie in cel de al doilea an?cum trebuie procedat?multumesc!

 31. BUNA SUNT IONELA says:

  am si eu o intrebare sa schimbat legea laternitatii,am si eu o fetita de 10 luni,am nascut in 27.02.2011 si am luat pina in luna decembrie indemniatia de maternitate intro zii mau anuntat ca nu mai beneficiez din ce cauza ca nu inteleg fata are doar 9 luni avea cind a incetat plata sumei

 32. Anonymous says:

  Ma numesc banciu Anuta si am nascut in Germania iar acum sunt in tara dar cei de aici nu vor sa-mi faca indemnizatia ptr cocediu pe motiv ca sa aduc documente ca nu am alocatie acolo este corect ?mentionez ca sotul lucreaza acolo ca sezonier .
  daca plec din tara trebuie sa anunt
  va multumesc

 33. dragos says:

  buna seara, sotia mea a nascut pe 10 ian2012 iar eu sunt angajat din data de 24 ian2011, am dreptul la concediu de cresterea copilului? la ce perioada ma incadrez daca media pe ultimele 12 luni este de 1.232 ron. va multumesc

 34. Daca e asa cum spuneti mai sus, veti beneficia de indemnizatia de ingrijire copil. Nu inteleg la ce va referiti cand intrebati “la ce perioada ma incadrez daca…”. Depinde de optiunea dumneavoatra, daca vreti sa stati acasa 1 an sau 2 ani. Daca optati pentru 2 ani-nu veti primi mai mult de 1200 lei. Daca stati acasa 1 an veti beneficia de max.3400 lei (75% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului).

 35. andrei says:

  Pot sa scimb varianta aleasa , adica am ales varianta 2 si vreau acum varianta 1…mentionez ca nu au trecut cele 30 de zile de la primirea deciziei…

  Va multumesc!

 36. Art.2 alin.(7) din OUG nr.111/2010 prevede ca opţiunea se exprimă în scris, pe bază de cerere, şi nu poate fi schimbată pe parcursul acordării drepturilor.

  Incercati sa luati legatura cu cei de la Directia de Asistenta Sociala.

 37. adela says:

  buna ziua am si eu o intrebare la dumneavoastra la ultimul loc de munca am 3 luni si eu sunt insarcinata in 2 luni. pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului

 38. Elena Savciuc says:

  Potrivit art.2 alin.(1) din OUG nr.111/2010, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
  a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
  b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

  Daca indepliniti/veti indepliniti conditiile prevazute mai sus veti beneficia de indemnizatia de ingrijire copil.

  In perioada celor 12 luni prevazute mai sus nu este obligatoriu sa aveti contract de munca la un singur angajator, puteti sa va schimbati locul de munca cu conditia sa fiti atenta la intreruperi. In aceste conditii dosarul pentru indemnizatia de ingrijire copil va contine adeverinte cu veniturile de la toti angajatorii unde ati avut contract de munca in perioada celor 12 luni.

 39. dinu bogdan says:

  buna seara am optat pt 1 an si firma se cam clatina as putea sa mai prelungesc inca un an? daca ma intorc la servici se mai da ceva inafara de alocatie?

 40. Nicoleta B says:

  Buna seara,
  In momentul de fata sunt in CIC pana la 2 ani, acesta expirand la 1 noiembrie. De asemenea am ramas insarcinata, urmand sa nasc in septembrie si avand sarcina cu gemeni. As opta pentru un concediu de doi ani.
  Care sunt drepturile de care as putea sa beneficiez si cum se calculaza noua indemnizatie pe care ar urma sa o primesc? As vrea sa stiu si care este cuantumul alocatiei pentru gemeni, primeste fiecare 200 ron pana la implinirea varstei de 2 ani?

 41. Alexya says:

  Eu sunt profesor suplinitor, am beneficiat de continuitate pe 3 ani, anul acesta expirandu-mi contractul de munca. Bebele meu are 4 luni, am optat pt a sta acasa 2 ani, si am aflat ca trebuie sa dau din nou examen de titularizare daca vreau sa mai stau acasa, daca nu….voi ramane fara loc de munca, nu mai primesc decat alocatia copilului. Daca ma angajez la firma unui prieten pot continua concediul de crestere? Firma lui va avea cheltuleli suplimentare din cauza mea, sau statul va plati cei 75%? Mentionez ca am lucrat 5 ani inainte de a ramane insarcinata, deci am continuitate in campul muncii. Multumesc

 42. Alexya says:

  Sau as fi interesata mai degraba sa aflu daca pot suspenda contractul de munca, si ma pot reintoarce dupa 2 ani? Pt ca imi place f mu;t meseria de profesor si nu as vrea sa schimb asta, dar nici un nou examen de titularizare nu pot sa dau cu un bebe mic in casa, care nu ma lasa nici sa respir, in nici un caz sa invat. Multumesc anticipat!

 43. Elena Savciuc says:

  OUG nr.111/2010 prevede ca optiunea nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor. Daca va intoarceti la servici inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, aveti dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 lei (1 ISR) pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.

 44. Elena Savciuc says:

  In cazul in care beneficiati de indemnizatie pentru ingrijire copil si nasteti in aceasta perioada unul sau mai multi copii, veti beneficia de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in cuantumul primit anterior, dar nu mai mult de 6.8 ISR ( 3.400 lei) – in cazul in care optati pentru concediu crestere copil pana la varsta de un an si nu mai mult de de 2.4 ISR (1200 lei) – in cazul in care optati pentru concediu crestere copil in varsta de pana la 2 ani.

  Cuantumul indemnizatiei se va majora cu 1.2 ISR (600 lei) pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.

  Fiecare copil va primi, pana la varsta de 2 ani, alocatia de stat in valoare de 0.4 ISR (200 lei).

 45. Elena Savciuc says:

  Daca ati optat pentru concediu crestere copil pana la 2 ani, iar copilul are doar 4 luni, chiar daca va expira contractul, dumneavoastra benficiati de indemnizatie pana va implini acesta 2 ani (daca nu veti realiza in acesta perioada venituri supuse impozitului pe venit).

 46. Oana says:

  Buna ziua!
  In cazul in care al doilea copil se naste in perioada de 2 ani, in care mi se acorda indemnizatia, pentru cel de-al doilea copil voi lua tot 2 ani? Iar pentru lunile suprapuse pana la implinirea varstei de 2 ani a primului copil voi beneficia de doua indemnizatii?
  Multumesc!

 47. oana says:

  Buna ziua! Sunt titular in invatamant. Este adevarat ca, in cazul in care optez pentru CIC 2 ani, postul nu imi este rezervat al doilea an ?
  Va multumesc !

Leave a Reply

Your email address will not be published.