OMFP nr.2869/2010: Modificare a reglementarilor contabile

In Monitorul Oficial nr. 882 din 29 decembrie 2010 a fost publicat Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 2.869/2010 prin care au fost aduse o serie de modificari si completari reglementarilor contabile in vigoare.

1. In acest sens au fost aduse modificari si completari Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 3.055/2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene in ceea ce priveste evidentierea in contabilitate a reducerilor comerciale primite/acordate ulterior facturarii, tratamentul contabil al fondului comercial negativ, al marfurilor si produselor finite vandute returnate de clienti, evaluarea creantelor si datoriilor in valuta, structura bilantului, a bilantului prescurtat si a contului de profit si pierdere care se intocmesc de persoanele juridice, functiunea conturilor etc.

2. Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 3.512/2008 privind documentele financiar-contabile a fost completat cu prevederi referitoare la inregistrarea in contabilitate a operatiunilor economico-financiare. Astfel, prin exceptie de la regula potrivit careia inregistrarea in contabilitate a operatiunilor economico-financiare se efectueaza lunar, entitatile care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri sub echivalentul in lei a sumei de 35.000 euro pot inregistra in contabilitate operatiunile economico-financiare la alte perioade decat lunar, dar nu mai tarziu de data pentru care se intocmesc declaratiile privind impozitul pe profit, respectiv data situatiilor financiare anuale sau a raportarilor contabile stabilite potrivit legii.

Atentie! Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea plafonului de 35.000 euro este cel comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar precedent.

3. Alte reglementari:
Incepand cu 1 ianuarie 2011, entitatile care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro nu mai depun la unitatile teritoriale ale Ministerul Finantelor Publice raportari contabile in cursul exercitiului financiar. Pentru determinarea plafonului cifrei de afaceri se utilizeaza cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar precedent.

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai publicat si:
*Legea contabilitatii nr. 82/1991 republicata
*Modificare si completare a reglementarilor contabile
*Modificarea si completarea unor reglementari contabile – proiect de ordin
*Noi reglementari contabile – in vigoare de la 1 ianuarie 2014
*OUG nr.37/2011: Modificari si compleari aduse Legii contabilitatii
*Ordinul nr.1118/2012: modificarea si completarea Reglementarilor contabile aprobate prin OMFP nr.3055/2009

(Visited 702 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.