Atentie! Parintii vor primi bani in plus la nasterea celui de-al doilea copil

In Monitorul Oficial nr. 830 din 10 decembrie 2010 a fost publicata OUG nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

OUG nr.111/2010 poate fi consultata aici.

Un element de noutate al Ordonantei de Urgenta nr.111 il reprezintă acordarea unei sume suplimentare lunare de 600 de lei pentru parintele care se afla in concediu de ingrijire a copilului (copil nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011), in situatia in care i se naste un al doilea copil in perioada concediului.

De exemplu, in situatia in care al doilea copil se naste cu doua luni inainte de terminarea perioadei de concediu pentru ingrijirea primului copil (indiferent de varianta de concediu aleasă de părinţi), parintele va primi pentru aceste doua luni atat indemnizatia de crestere aferenta primului copil, cat si suma alocata suplimentar de 600 de lei lunar, pentru al doilea copil.

In aceasta situatie, dupa finalizarea perioadei de concediu acordat pentru primul copil, parintelui i se acorda, pentru cel de-al doilea copil, concediul si indemnizatia lunara pentru al doilea copil, in funcţie de optiunea pe care o face in conformitate cu prevederile OUG 111/2010 (optiunea 1: concediu 1 an indemnizatie intre 600-3400 lei, in functie de media veniturilor, optiunea 2:  concediu 2 ani, indemnizatie intre 600-1200 lei, in functie de media veniturilor pe anul anterior).

O situatie diferita este pentru parintii care beneficiaza de concediu de crestere a copilului in baza vechii legislatii, respectiv OUG 148/2005.

In acest caz, pentru parintii care beneficiaza de indemnizatie si concediu de ingrijire pentru primul copil (respectiv copil nascut pana la data de 31 decembrie 2010), iar ulterior li se naste un al doilea copil inainte de finalizarea perioadei concediului (dar dupa data de 1 ianuarie 2011), indemnizatia acordata ramane cea stabilita pentru primul copil, in conditiile prevazute de OUG nr.148/2005 (act normativ care nu reglementeaza acordarea unei sume suplimentare  parintilor care se afla in aceasta situatie).

La finalul  perioadei de concediu pentru primul copil, parintele beneficiaza, pentru cel de-al doilea copil, de concediul si indemnizatia lunara, in functie de optiunea pe care si-o exprima in conformitate cu prevederile OUG 111/2010.

Sursa: mmuncii.ro

(Visited 839 times, 1 visits today)

2 Responses to Atentie! Parintii vor primi bani in plus la nasterea celui de-al doilea copil

  1. lilium_regale says:

    buna seara ,situatia noastra e urmatoarea,am o fetita nascuta in data de 15 mai 2010,si acum sunt insarcinata in 11 saptamani,voi naste in ianuarie 2011,imi puteti spune cum mi s-a va calcula concediul cu al doilea copil,nu voi primi cei 600 de ron,si atunci se va calcula al doilea concediu de la terminarea primului?
    va rog ajutati-ma sunt nelamurita.va multumesc anticipat

  2. lilium_regale says:

    ma scuzati,o mica greseala ,o sa nasc al doilea copil in ianuarie 2012nu 2011

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 7041 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.