Administrarea creantelor bugetare reprezentand comisionul datorat ITM

Urmare abrogarii Legii nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca, republicata, inspectoratele teritoriale de munca nu mai au competenta pentru colectarea si stingerea creantelor fiscale reprezentand comisionul datorat de angajatori acestora, pentru pastrarea si completarea carnetelor de munca si pentru certificarea legalitatii inregistrarilor efectuate.

Vezi mai multe detalii aici.

Creantele reprezentand comisionul datorat pana la data de 31 decembrie 2010 de angajatori inspectoratelor teritoriale de munca pentru pastrarea si completarea carnetelor de munca, respectiv pentru certificarea legalitatii inregistrarilor efectuate in carnetele de munca, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente, stabilite prin titluri de creanta si neachitate pana la data intrarii in vigoare a Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 17/2011, se fac venit la bugetul de stat si au regim de creanta bugetara.

Important! Administrarea creantelor bugetare reprezentand comisionul datorat de angajatori se efectueaza in continuare de catre inspectoratele teritoriale de munca.

Executarea silita a creantelor bugetare reprezentand comisionul datorat de angajatori inspectoratelor teritoriale de munca se efectueaza de catre organele fiscale ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), in temeiul inscrisurilor in care sunt individualizate creantele si care reprezinta titluri executorii.

Inspectoratele teritoriale de munca vor preda organelor fiscale competente titlurile executorii neatacate in termenul legal sau vor comunica dispozitivul hotararii judecatoresti irevocabile prin care s-a solutionat contestatia formulata impotriva acestora.

Atentie! Responsabilitatea pentru prescrierea pana la 31 decembrie 2010 a dreptului de a cere executarea silita pentru sumele reprezentand comisionul datorat de angajatori, inclusiv dobanzile si penalitatile de intarziere datorate, revine inspectoratelor teritoriale de munca.

Pentru creantele bugetare reprezentand comisionul datorat pana la data de 31 decembrie 2010 de angajatori, procedurile de executare silita aflate in derulare  vor fi continuate de ANAF si unitatile sale subordonate, care se subroga in drepturile si obligatiile Inspectiei Muncii si inspectoratelor teritoriale de munca, in calitate de creditor bugetar, si le succeda de drept in aceasta calitate, actele indeplinite anterior ramanand valabile.

De asemenea, pentru litigiile avand ca obiect contestatiile la executare silita, ANAF si unitatile sale subordonate se subroga in toate drepturile si obligatiile procesuale ale Inspectiei Muncii si inspectoratelor teritoriale de munca si dobandesc calitatea procesuala a acestora in toate procesele si cererile aflate pe rolul instantelor judecatoresti, indiferent de faza de judecata.

In cazul debitorilor aflati in procedura insolventei, inscrierea la masa credala pentru creantele reprezentand comisionul datorat pana la data de 31 decembrie 2010 de angajatori se efectueaza de catre inspectoratele teritoriale de munca.

De retinut! Declaratiile fiscale privind stabilirea comisionului datorat pentru perioadele anterioare datei de 31 decembrie 2010 se depun in continuare la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi are sediul angajatorul care datoreaza comisionul.

Sursa: finantevalcea.ro

(Visited 424 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.