Afla aici care este durata concediului de lauzie

Intrebare:
Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti in legatura cu numarul de zile de concediu de lauzie. Ma intereseaza sa stiu la cate zile de concediu de lauzie am dreptul legal. Doctorul meu de familie m-a anuntat azi ca am dreptul la doar 42 zile de concediu de lauzie, chiar daca am intrat in concediu prenatal mai tarziu.

Raspuns:
Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate, potrivit art.23 din OUG nr.158/2005, actualizata, privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea dumneavoastra, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice (art.24 din OUG nr.158/2005).

Concediul de lauzie trebuie sa fie de cel putin 42 de zile calendaristice si nu dooar  de 42 de zile calendaristice. Chiar daca ati optat sa intrati in concediul de maternitate mai tarziu, diferenta de zile, pana la 126 de zile calendaristice, o puteti lua dupa nastere. Apoi veti intra in concediu de crestere copil, daca indepliniti conditiile.

(Visited 618 times, 1 visits today)

One Response to Afla aici care este durata concediului de lauzie

  1. Simona says:

    Buna ziua,
    Daca nasti mai tarziu decat termenul prevazut, si nu-ti mai raman 42 zile de concediu de lauzie, ce se intampla in acest caz?Sa zicem ca pacienta la recomandarea medicului si-a luat concediu pt sarcina inainte si au ramas doar 43 zile, si nasti peste termen.In acest caz se suspenda indemnizatia, sau zilele diferenta raman neplatite?
    Multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 1 = six

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.