Compensarea orelor lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale – info utile

Potrivit art.137 din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica. In cazul in care repausul in aceste zile ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, acesta poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. In aceasta situatie, salariatii beneficiaza de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca. Legiuitorul nu a stabilit o limita minima a sporului in acest caz.

Lucrurile stau altfel, insa, in cazul in care zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua de cel mult 14 zile calendaristice. In acest caz, salariatii au dreptul la un spor la salariu de cel putin 150% din salarial de baza.

O alta categorie a perioadelor de repaus o reprezinta zilele de sarbatoare legala, unele cu caracter religios, altele cu caracter laic sau de interes national. In situatia in care activitatea nu poate fi intrerupta in aceste zile, salariatii vor beneficia de timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificative, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru (art.142 din Codul muncii, republicat).

Autor
Elena Savciuc, expert legislatia muncii
* Experienta de peste 7 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 50 de angajati din industria prelucratoare si constructii
* Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
* Curs “Expert legislatia muncii” – Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, in parteneriat cu LEXAcademy
* Curs “Inspector de specialitate protectia muncii”
* Curs “Inspector Resurse Umane”
Elena Savciuc este autoarea lucrarilor:
* 20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca
* Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
* Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare

(Visited 2,018 times, 1 visits today)

2 Responses to Compensarea orelor lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale – info utile

  1. rodica says:

    Buna ziua,
    Ca si angajat, eu sunt interesata de urmatorul aspect:
    In cazul in care am lucrat in 15 august 2014, eu voi primi salariul mai mare decat angajatii care nu au lucrat in 15 august (au acelasi salariu de baza ca si mine). Eu voi primi si un liber in plus in luna septembrie? Ma intereseaza daca voi primi si salariul mai mare cu a x-a parte si un liber in plus…
    Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published.