Majorarea salariului minim. Ce acte se intocmesc si pana cand se transmit in Revisal

Incepand cu data de 1 iulie 2013 salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata s-a majorat la 800 lei lunar.

Astfel, angajatorul nu poate negocia si stabili, prin contractul individual de munca, salarii individuale sub nivelul salariului minim brut pe tara. Obligatia instituirii unui salariu minim brut pe tara este prevazuta si de Constitutia Romaniei, la art.41 alin.(2), ca o masura de asigurare a unui nivel de trai decent.

cumparaPachete produse
20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca + Regulamentul intern: model si documente conexe = 69 lei

 

Stabilirea, prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei (art.3 alin.(1) din Hg nr.23/2013).

Potrivit art.4 alin.(2) din HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, orice modificare a salariului, sporurilor si cuantumul acestora se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut la art.17 alin.(5) din Codul muncii, republicat. Exceptie fac situatiile in care modificarile se produc ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau ca efect al unui act normativ cand inregistrarea in registru se face in ziua in care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acestora.

Registrul general de evidenta a salariatilor se transmite la ITM unde angajatorul isi are sediul sau domiciliul.

Astfel, angajatorii care au salariati platiti cu salariul minim pe economie au obligatia legala de a raporta majorarea salariului in registrul general de evidenta a salariatilor in baza unui document, act aditional sau decizie colectiva.

In cazul in care angajatorul decide majorarea salariului minim prin decizie colectiva, aceasta va contine, obligatoriu, datele salariatilor ale caror salarii vor fi majorate. Decizia va fi adusa la cunostinta salariatilor implicati si va contine semnaturile de luare la cunostinta. O copie dupa decizia de majorare a salariului minim se va regasi in dosarul fiecarui salariat implicat.

Atentie! Intrucat majorarea salariului minim s-a facut ca efect al unui act normativ, decizia colectiva de majorare a salariului minim ar trebui raportata in Revisal in ziua in care angajatorul se prezuma ca a luat la cunostinta de continutul modificarii si nu in termenul prevazut in cazul actelor aditionale de modificare prin acordul partilor.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Majorare salariu minim: model act aditional
*Majorare salariu minim – model decizie
*Salariul minim si coeficientii de ierarhizare in 2014
*Amenda intre 5000 si 8000 lei pentru neraportarea salariului in Revisal
*Salariul minim de la 1 ianuarie 2014: ce acte se intocmesc si pana cand se transmit in Revisal

Autor
Elena Savciuc, expert legislatia muncii
* Experienta de peste 7 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 50 de angajati din industria prelucratoare si constructii
* Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
* Curs “Expert legislatia muncii” – Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, in parteneriat cu LEXAcademy
* Curs “Inspector de specialitate protectia muncii”
* Curs “Inspector Resurse Umane”
Elena Savciuc este autoarea lucrarilor:
* 20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca
* Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
* Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare

(Visited 1,249 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ 1 = three

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.