Nu exista termene diferite pentru depunerea online sau la ghiseu a declaratiilor fiscale

Zilele acestea am auzit doua persoane care sustineau ca declaratiile fiscale cu termen 25 august 2013 se pot depune online doar pana pe data de 25 august, inlcusiv, chiar daca ziua de 25 care intr-o zi nelucratoare.

Nu exista termene diferite pentru depunerea online sau la ghiseu a declaratiilor fiscale. Iar pentru a va convinge de ecest lucru o sa va prezint mai jos baza legala.

Astfel, la art.83 alin.(1) din Codul de procedura fiscala aflam ca, declaratia fiscala se depune la registratura organului fiscal competent sau se comunica prin posta cu confirmare de primire. Declaratia fiscala poate fi transmisa prin mijloace electronice sau prin sisteme de transmitere la distanta. In cazul impozitelor, taxelor si al contributiilor administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, procedura privind transmiterea declaratiilor prin mijloace electronice sau prin sisteme de transmitere la distanta se stabileste prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Iar alin.(3) si alin.(3^1) din acelasi act normativ prevad ca, data depunerii declaratiei fiscale este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz. In situatia in care declaratia fiscala se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, data depunerii declaratiei este data inregistrarii acesteia pe pagina de internet a organului fiscal, astfel cum rezulta din mesajul electronic de confirmare transmis ca urmare a primirii declaratiei.

Data depunerii declaratiei prin mijloace electronice de transmitere la distanta pe portalul e-Romania este data inregistrarii acesteia pe portal, astfel cum rezulta din mesajul electronic transmis de sistemul de tranzactionare a informatiilor, cu conditia validarii continutului declaratiei. In cazul in care declaratia nu este validata, data depunerii declaratiei este data validarii astfel cum rezulta din mesajul electronic.

Prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sau ordin al ministrului Finantelor Publice pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere, de gestionare a declaratiilor se stabilesc termene limita pentru depunerea declaratiilor, fara a se detalia insa ce se intampla daca termenul limita cade intr-o zi nelucratoare.

Astfel, potrivit art.68 din Codul de procedura fiscala, termenele de orice fel privind exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor prevazute de Codul de procedura fiscala, precum si de alte dispozitii legale aplicabile in materie, daca legea fiscala nu dispune altfel, se calculeaza potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila.

Iar la art.181 alin.(2) din Legea nr. 134/ 2010 privind Codul de procedura civila, republicata in Monitorul Oficial nr.545/2012, cu modificarile si completarile ulterioare aflam ca, atunci cand ultima zi a unui termen cade intr-o zi nelucratoare, termenul se prelungeste pana in prima zi lucratoare care urmeaza.

Zilele nelucratoare sunt de regula sambata si duminca dar si sarbatorile legale, conform prevederilor Codului muncii.

Autor
Elena Savciuc, expert legislatia muncii
* Experienta de peste 7 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 50 de angajati din industria prelucratoare si constructii
* Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
* Curs “Expert legislatia muncii” – Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, in parteneriat cu LEXAcademy
* Curs “Inspector de specialitate protectia muncii”
* Curs “Inspector Resurse Umane”
Elena Savciuc este autoarea lucrarilor:
* 20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca
* Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
* Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare

(Visited 813 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.