Baza de calcul a concediului medical in cazul in care salariatul a realizat venituri pe o perioada mai mica de 6 luni

Potrivit art.10 alin.(1) din OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, baza de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

Iar art.73 alin.(2) din Normele metodologice de aplicare a OUG nr.158/2005 prevede ca, in situatia in care persoana asigurata a realizat venituri pe o perioada mai mica de 6 luni, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie media veniturilor realizate pe baza carora s-a achitat contributia.

Aceasta situatie este explicata in urmatorul exemplu:

Exemplul nr. 1

-lei-

Luna

1

2

3

4

5

6

V

500

500

500

500

NZ

21

20

21

20

In acest caz, media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se determina ca raport intre suma veniturilor realizate in lunile 3, 4, 5 si 6, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii, si numarul total de zile pentru care s-a achitat contributia in aceasta perioada.

Astfel, daca persona asigurata nu a obtinut venituri in toate cele 6 luni, baza de calcul se restrange la lunile efective de venit realizat.

Contabun.ro a mai scris si:

*Intreaba specialistul: concedii medicale
*Concediul si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca – info utile
*Recuperare concedii medicale din FNUASS – continut dosar
*Plata indemnizatiei de concediu medical – cumul de functii
*Diurna intra in baza de calcul pentru concediul medical?
*Baza de calcul a concediului medical in situatia in care nu exista venituri realizate in ultimele 6 luni

(Visited 1,110 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.