Radierea sanctiunii disciplinare

Potrivit prevederilor art. 248 alin.(3) din Codul muncii, sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.

Astfel, radierea sanctiunii disciplinare intevine de drept, angajatorul avand doar obligatia de a indeplini conditia de forma prin emiterea unei decizii in forma scrisa prin care se constata radierea de drept a sanctiunii disciplinare aplicate salariatului.

Radierea sanctiunii disciplinare poate interveni pentru toate sanctiunule disciplinare prevazute de Codul muncii, cu exceptia concedierii1.

Daca angajatorul refuza in mod nejustificat sa constate prin decizie radierea de drept a sanctiunii disciplinare, salariatul poate declansa un conflict de munca, iar instanta de judecata competenta, dupa verificareaa conditiilor reabilitarii disiplinare, poate obliga angajatorul sa emita decizia care sa certifice radierea de drept a sanctiunii disciplinare2.

Important de mentionat este si faptul ca „radierea produce consecinte numai pentru viitor, ea nu are ca efect repunerea salariatului in situatia anterioara”3.

Chiar daca Codul muncii, republicat, reglementeaza numai conditiile in care intervine radierea de drept a sanctiunilor disciplinare, partile pot stabili, prin intermediul contractului colectiv de munca aplicabil, o modalitate de radiere facultativa a sanctiunilor disciplinare4.

Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara, potrivit art.248 din Codul muncii, republicat, sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1 – 3 luni cu 5 – 10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1 – 3 luni cu 5 – 10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Totusi, in cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.

Codul muncii, republicat, prin art.249, interzice in mod expres aplicarea amenzilor disciplinare si stabileste ca pentru aceeasi abatere disciplinara se poate aplica numai o singura sanctiune.

Si, conform art.251 alin.(1) din Codul muncii, republicat, sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului scris nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

Autor
Elena Savciuc, expert legislatia muncii
* Experienta de peste 7 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 50 de angajati din industria prelucratoare si constructii
* Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
* Curs “Expert legislatia muncii” – Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, in parteneriat cu LEXAcademy
* Curs “Inspector de specialitate protectia muncii”
* Curs “Inspector Resurse Umane”
Elena Savciuc este autoarea lucrarilor:
* 20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca
* Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
* Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare


1Alexandru Ticlea, Codul muncii comentat, editia a II-a, revizuita si adaugita, Universul Juridic, Bucuresti, 2011, p.273.

2Razvan Gabriel Cristescu, Cristina Cristescu, Codul muncii modificat si republicat 2011. Analize si solutii, Hamagiu, 2011, p.354-355.

3Alexandru Ticlea, op.cit., p.273.

4Razvan Gabriel Cristescu, Cristina Cristescu, op.cit., p.355.

(Visited 1,033 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


9 + = ten

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.