Deciziile de impunere – informatii pentru contribuabili

In aceasta perioada se emit de catre organul fiscal deciziile de impunere anuala (formularele 250 „Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din Romania de persoanele fizice”, formularul 251 „Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice”, formularul 630 „Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate”) pe baza datelor din declaratiile privind veniturile realizate si a celorlalte informatii existente in evidenta fiscala.

Persoanele fizice care primesc o astfel de decizie anuala trebuie sa cunoasca faptul ca atunci cand din decizie reiese diferenta de impozit stabilit in plus (randul 9, lit. a) din formularul 250) sau diferenta de impozit de plata (randul 8 din formularul 251) sau diferenta de contributii stabilit in plus (cap.II rd. 4a din formularul 630) au obligatia achitarii acestor diferente de impozit si contributii in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere.

In situatia depasirii termenului de 60 de zile, veti datora dobanzi si penalitati de intarziere.

Dobanzile se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv. Nivelul dobanzii este de 0,04% pentru fiecare zi de intarziere.

Penalitatile de intarziere se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv. Nivelul penalitatii de intarziere este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere.

Baza legala: art. 84 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; art. 119, art. 120^1 si art. 120 din OG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sursa: finantearges.ro

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

(Visited 461 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.