Declaratia unica (D 112) – colectie de raspunsuri din partea ANAF

In cele ce urmeaza va punem la dispozitie o colectie actualizata de intrebari si raspunsuri privind declaratia 112. Raspunsurile sunt date de reprezentatii ANAF.

Întrebare: Cum se declara personalul din aviatie si artistii in D112?
Răspuns: Conform Nomenclator 7 – Indicativ conditii speciale (pt.conditii de munca speciale), in sectiunea B.2./asigurat:
-pentru personalul din aviatie se alege indicativ conditii speciale =5
-pentru personalul cu activitate artistica se alege indicativ conditii speciale =7

Întrebare: Se mai depune si declaratia 100, care continea aceasta raportare sau este si ea inlocuita de D112?
Răspuns: Declaratia 112 nu inlocuieste declaratia 100. Impozitul pe veniturile din salarii se raporteaza in D112 incepand cu raportarea pe ianuarie 2011.

Intrebare: Depunerea declaratiei D112 elimina depunerea declaratiilor separate pentru CASMB, CNPAS, ANOFM?
Răspuns: Da, D112 contine si raportarile individuale,pe fiecare asigurat , care erau depuse anterior de fiecare angajator la CASMB, CNPAS, ANOFM

Intrebare: Ca asociatie non-profit transmiteam pana acum declaratile 100 si 102 semestrial. Mai este valabil acest lucru si pentru D112 sau trebuie sa o depunem lunar?
Răspuns: Declaratiile catre CASMB, CNPAS, ANOFM se depuneau lunar. Si D112 se va depune lunar. Informatiile referitoare la impozitul pe venit din 100 si toate informatiile din 102 se vor regasi in Anexa1 -angajator a declaratiei D112.

Întrebare: Sunt programator la o firma din Sighetu Marmatiei, am program de salarii facut de mine, am studiat programul d-voastra (formularul PDF inteligent) am reusit cu greu sa generez fisierul XLM si am constatat ca nu apare in mod explicit. Probabil este atasat in fisierul PDF. Ar fi de mare ajutor daca s-ar putea face macar in prima faza sa apara fisierul XML separate in urma generarii pentru ca am putea face comparatie intre acest fisier si fisierul generat de aplicatii proprii, usuradu-ne munca….
Răspuns: Fisierul xml se ataseaza automat doar la validarea cu succes a declaratiei. In cazul in care la validare sunt constatate erori, in locul fisierului xml se va genera un fisier err in care sunt evidentiate erorile, in vederea corectarii. Fisierele atasate formularului PDF sunt vizibile la apasarea “agrafei” din stanga jos, Daca nu vi se genereaza fisiere atasate la apasarea butonului de validare, descarcati fisierul PDF de pe site. Verificaţi dacă aveţi erori de validare la nivel de asigurat.

Întrebare: Vechile fisiere era DBF rezultate din aplicatie salariale. Acum, cu ce program convertesc in fisier XML?
Răspuns: Nu avem posibilitatea sa va punem la dispozitie un soft care sa incarce datele din bazele proprii in structura xml a formularului D112. Daca societatea are peste 50 – 60 de angajati, va trebui sa achizitionati de la o societate specializata un soft care sa va genereze fisierul xml din baza de date proprie. Daca numarul de angajati este sub 60, puteti incarca de mana datele intr-un fisier PDF inteligent pe care sa il salvati de model si pe care sa il modificati in fiecare luna doar cu datele care se schimba periodic (numar de zile in luna, concedii etc.). Este publicat pe site-ul ANAF si un document care va contine instructiunile de completare pentru fisierul PDF inteligent.

Intrebare: Daca depunem D112 pe suport electronic si hartie (inca nu avem certificat digital), pe hartie se listeaza toti asiguratii (sa zicem 700 de asigurati, deci 80-90 pagini)? Sau pe format de hartie se duce doar Anexa 1 ( nu si anexa 1.1anexa 1.2)?
Răspuns: Pentru depunerea declaratiei 112 la ghiseu, este necesar sa listati doar Anexa 1, nu este necesara listarea anexei 1.1 si anexei 1.2.


Întrebare:
Deoarece … SA are subunitati in subordine in toata tara, va rugam sa ne raspundeti la urmatoarele intrebari:
a. Aplicatia dvs va putea sa insumeze fisierele trimise de la fiecare judet? (pentru a obtine un fisier unic la nivel de unitate)
b.Aplicatia dvs. stie sa lucreze si cu alte formate de fisier in afara de XML? (de exemplu dbf)
b.1. Daca nu, puteti sa ne furnizati instrumente de transformat dbf in XML? b.2. Daca nu, acceptati sa primiti 42 de pdf-uri sau xml-uri (cate unul
din fiecare judet)?
c.Va rugam sa ne oferiti o modalitate de centralizare a fisiereleor de
la fiecare judet, pentru a obtine o declaratie centralizata pe unitate.
Răspuns:
a.Declaratia unica se depune doar de sediul mama, pentru el si pui, deci va trebui sa depuneti
osingura declaratie, nu cate una in fiecare judet. In functie de datele declarate, informatiile vor ajunge unde este necesar.
b.Nu avem posibilitatea sa va punem la dispozitie un soft care sa incarce datele din bazele proprii in structura xml a formularului D112.
Daca societatea are peste 50 – 60 de angajati, va trebui sa achizitionati de la o societate specializata un soft care sa va genereze fisierul xml din baza de date proprie.
c.Nu va putem oferi solutii pentru centralizarea datelor proprii.

Întrebare: Suntem o firma cu peste 250 de angajati, si introducerea tuturor cu noul program ne- ar lua f.mult timp.Pana acum preluam in programele utilizate pt. cas,cass si somaj, fisiere tip dbf obtinute din programele proprii de calcul al salariilor(respectand structura ceruta de programe), faceam validarea la sfarsit si trimeteam declaratiile la institutiile respective.Va intreb deci, cum preluam in acest acest nou program dintr-o structura de tip dbf datele referitoare la angajati pentru cas,cass,si somaj pt. ca odata preluate sa se contorizeze in totaluri pe societate si sa se poata face si validarea datelor.
Răspuns: Ne pare rau, dar societatile cu numar mare de angajati vor trebui sa faca un efort sa procure un soft care sa populeze fisierul xml in structura, cu validarile si corelatiile publicate pe site-ul ANAF.

Întrebare: De unde se poate cumpara un astfel de soft? In cazul in care generam prin mijloace proprii fisierul XML cu structura ceruta,de unde putem descarca(adresa site-ului) programul furnizat de MFP pentru verificarea acestui fisier si programul pt. generarea fisierului PDF cu atasarea automata a XML-ului(si numele acestor programe) In noua varianta a declaratiilor reunite ce se intampla cu copiile certificatelor medicale care ajungeau la Casele Judetene de Sanatate?
Răspuns: Toate specificatiile referitoare la declaratia unica le gasiti pe site-ul ANAF, la adresa http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/declunica/Declaratiaunica.htm.

Sursa: ANAF

(Visited 793 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.