TVA 9% – precizari din partea CECCAR

Reducerea TVA de la 24% la 9% nu se aplica doar la paine ci si la materia prima, adica la grau. Ca urmare a numeroaselor intrebari venite de la mediul de afaceri, CECCAR face mai multe precizari.

Incepand cu data de 01.09.2013 pentru livrarea in tara a graului comun si meslin, a graului triticum spelta, care se incadreaza la codul NC 10019900 si secara ce se incadreaza la codul NC 10029000 se aplica TVA de 9%.

TVA 9% – Taxarea inversa
Daca atat furnizorul cat si beneficiarul sunt persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, se aplica masuri de simplificare din punctul de vedere a TVA, adica taxarea inversa. Beneficiarul in acest caz va determina TVA aferenta tranzactiei, care se va evidentia in decontul de TVA atat ca si taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, prin aplicarea cotei de TVA de 9%.

Nu se aplica taxarea inversa in situatia in care beneficiarul livrarii nu este o persoana inregistrata in scopuri de TVA. In acest caz, furnizorul, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, colecteaza TVA aplicand cota redusa de TVA de 9% pentru produsele livrate.

In ceea ce priveste codurile NC utilizate in cadrul art.160 alin.(2) lit.c) din Codul fiscal, mentionam ca acestea sunt cele care figurau in nomenclatura combinata stabilita prin Regulamentul (CEE) nr.2658/87 al Consiliului din 23.07.1987 privind Nomenclatura tarifara si statistica si Tariful vamal comun. Prin regulamentul de punere in aplicare (UE) nr.927/2012 al Comisiei din 09.10.2012 nomenclatura combinata a fost modificata, deci pentru stabilirea aplicarii masurilor de simplificare la produsele prevazute la art.160 alin.(2) lit.c) din Codul fiscal, trebuie avute in vedere codurile NC modificate.

Sursa: CECCAR Bihor

(Visited 540 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.