D112 – pregatirea, depunerea si validarea declaratiei

Scopul acestui document este de a prezenta macro-procesele pentru pregatirea, preluarea (depunerea) si validarea declaratiei D112.

Pentru pregatirea D112 declarantul are la dispozitie doua metode.

*pentru cei care dispun de sisteme informatice pentru gestiunea resurselor umane si salarizare, “Generare Automata” prin programe proprii a fisierului XML.

* “Introducere Date” in programul de asistenta (furnizat de MFP); metoda este recomandata celor care nu dispun de sisteme informatice si au pana la 50 de angajati.

Oricare ar fi metoda folosita pentru pregatirea declaratiei, depunerea se poate face prin Internet (fluxul recomandat) sau la ghiseu. Pentru a fi expediat prin Internet, fisierulXML trebuie semnat electronic cu certificatul digital,rezultand un nou document electronic (fisier PDF cu XML atasat sisemnat electronic).

La ghiseu se prezinta documentul electronic (fisier PDF cu XML atasat dar nesemnat electronic), insotit de Anexa1 Angajator tiparita si semnata.

Fluxul principal de depunere “Internet” este

1. La sediul angajatorului(declarant)

Varianta I

a. prin aplicatii proprii, generarea automata a fisierului XML din aplicatiile de resurse umane-salarizare conform cerintelor declaratiei D112 (conform Anexa 8);

b. prin programul furnizat de MFP, verificarea fisierulu iXML pentru validarile principale conform cerintelor declaratiei D112;

c. prin acelasi program furnizat de MFP, generarea fisierului PDF cu atasarea automata a XML-ului, daca acesta a trecut de validare, precum si semnarea documentului electronic pentru transmitere prin Internet;

d. prin Internet (www.e-guvernare.ro), autentificarea (in baza certificatului digital) si transmiterea documentului electronic (fisier PDF semnat electronic cu XML atasat);

e. memorarea “Indexului de Incarcare” afisat de sistemul MFP (pentru urmarirea procesarilor ulterioare).

Varianta II

a. introducerea datelor prin programul de asistenta furnizat de MFP (formular PDF inteligent);

b. validarea si semnarea daca s-a trecut de validare, documentului electronic pentru incarcare Internet;

c. prin Internet (www.e-guvernare.ro), autentificarea (in baza certificatului digital) si transmiterea documentului electronic (fisier PDF cu XML atasat, semnat electronic);

d. memorarea “Indexului de Incarcare” afisat de sistemul MFP (pentru urmarirea procesarilor ulterioare)

Dupa incarcare pe Internet angajatorul are obligatia de a verifica starea declaratiei accesand prin Internet pagina Web de interogare a starii in baza “Indexului de Incarcare” (comunicat la incarcarea Internet).

(Visited 763 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 1 = four

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.