Deducere TVA bonuri fiscale – info utile

Incepand cu 14 martie 2013, pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea TVA poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate in conformitate cu prevederile art. 155 alin. (11), (12) si (20) din Codul Fiscal, cu conditia ca furnizorul/prestatorul sa mentioneze pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.

Facturile simplificate sunt acele facturi care se emit in conditiile art. 155 alin. (11) si (12) din Codul Fiscal atunci cand valoarea facturilor, inclusiv TVA, nu este mai mare de 100 euro si in cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura. Acestea trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii:

– data emiterii;

– identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;

– identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;

– suma taxei colectate sau informatiile necesare pentru calcularea acesteia;

– in cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura, o referire specifica si clara la factura initiala si la detaliile specifice care se modifica.

Important! Deducerea TVA de pe bonurile fiscale emise pentru achizitia de combustibili se supune de asemenea prevederilor pct. 46 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 84/2013 pentru modificarea si completarea normelor de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.

*Pct. 46 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 84/2013: „Pentru  achizițiile  de  bunuri si  servicii  pe  baza de  bonuri  fiscale  emise  in conformitate  cu  prevederile  Ordonanței  de  urgența a  Guvernului  nr.  28/1999  privind  obligația agenților economici de a utiliza  aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile  fiscale care indeplinesc condițiile unei facturi simplificate in conformitate cu prevederile art. 155  alin. (11), (12) si (20)  din  Codul  fiscal daca  furnizorul/prestatorul a menționat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare  in scopuri de TVA al beneficiarului”.

Atentie! Limita de 100 euro se transforma in lei la ultimul curs de schimb comunicat de BNR/BCE din data la care intervine exigibilitatea taxei (de regula, data livrarii/prestarii). Prin ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei se intelege cursul de schimb comunicat de respectiva banca in ziua anterioara si care este valabil pentru operatiunile care se vor desfasura in ziua urmatoare.

Baza legala: Hotararea Guvernului nr. 84/2013 pentru modificarea si completarea normelor de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, pct. 46 alin. (3) din normele aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004.

(Visited 1,326 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


2 + eight =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.