Ajutorul de minimis: IMM-urile din industrie primesc punctaj maxim

Schema de minimis, care ofera fonduri nerambursabile intreprinzatorilor, se deruleaza de peste cinci ani. Anul acesta insa, intreprinzatorii vor fi sariti de la finantare. Prima lansare, care a avut loc in august a fost un eşec. Mii de intreprinzatori au incercat sa depuna online proiectele, la Ministerul Finantelor, ceea ce a dus la blocarea serverelor ministerului.

Oficialii au anuntat ca programul va fi mutat de la Finante la Ministerul pentru IMM-uri, ceea ce s-a şi intamplat, in proiectul de rectificare. Nu se stie insa de ce au mai fost alocati banii. Niciun investitor nu va beneficia de fonduri in 2013.

Astazi, Maria Grapini a anuntat ca implementarea schemei de minimis se va realiza prin departamentul IMM-urilor, iar platile se vor face in 2014. De asemenea, ea a anuntat si modificarile care vor avea loc de anul viitor.

„Inregistrarile se vor face online, pe formulare tip. Printr-un soft va iesi punctajul pe care il primeste acel proiect. Acestea sunt date pentru IMM-uri care opereaza in industrie, punctajul maxim, dupa care invatamant, al doilea punctaj, si celelalte domenii primesc al treilea punctaj”, a spus Maria Grapini, conform Mediafax.

Aceasta a mai afirmat ca deschiderea aplicatiei online va fi anuntata cu 5 zile inainte, iar inregistrarile online, fara a mai conta ora si minutul acestora, se vor desfasura timp de 10 zile. Inregistrarile se vor face online pe formulare tip, iar software-ul va acorda automat punctajul, fara a se mai intruni o comisie speciala in acest scop.

Guvernul a decis si eliminarea obligativitatii prezentarii de IMM-uri a unui studiu tehnico-economic si a mentinut doar cerinta unui plan de investitii.

Schema de minimis va putea fi accesata si de firmele aflate in suspendare temporara, cu conditia sa fie in functiune de cel putin un an, iar codul CAEN pentru care solicita ajutor de minimis sa fi fost inregistrat cu cel putin 3 luni inainte.

Banii vor fi alocati in ordinea descrescatoare a punctajelor, iar punctajul minim pentru finantare este de 60 de puncte dintr-un total de 100 puncte. In cazul unor punctaje egale, criteriile de departajare vor fi angajarea tinerilor pâna in 25 ani.

Dupa inregistrarea online, firmele vor avea 60 zile pentru depunerea la oficiile pentru IMM din teritoriu documentele in vederea verificarii administrative.

(Visited 267 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


3 + seven =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.