PFA – inregistrare contract de inchiriere

Intrebare: Este obligatorie inregistrarea la organul fiscal a unui contract de inchiriere prin care o PFA inchiriaza un apartament care face parte din patrimoniul afacerii si este inscris in Registrul –inventar?

Raspuns ANAF: Potrivit art. 48 din Codul fiscal, venitul net din activitati independente, care constituie baza de calcul a impozitului datorat de persoana fizica autorizata, se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, inregistrate in contabilitatea in partida simpla.

In conformitate cu pct. 36 din normele metodologice date in aplicarea art. 48 din Codul fiscal, in venitul brut se includ toate veniturile in bani si in natura, cum ar fi: venituri din vanzarea de produse si de marfuri, venituri din prestarea de servicii si executarea de lucrari, venituri din vanzarea sau inchirierea bunurilor din patrimoniul afacerii, venituri obtinute din valorificarea bunurilor mobile sub forma deseurilor din patrimoniul afacerii prin centrele de colectare a deseurilor si orice alte venituri obtinute din exercitarea activitatii, inclusiv incasarile efectuate in avans care se refera la alte exercitii fiscale, precum si veniturile din dobanzile primite de la banci pentru disponibilitatile banesti aferente afacerii, din alte activitati adiacente si altele asemenea.

Conform art. 2 lit. j) din O.U.G. nr.44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale in patrimoniul de afectatiune se cuprind totalitatea bunurilor, drepturilor si obligatiilor persoanei fizice autorizate, titularului intreprinderii individuale sau membrilor intreprinderii familiale, afectate scopului exercitarii unei activitati economice, constituite ca o fractiune distincta a patrimoniului persoanei fizice autorizate, titularului intreprinderii individuale sau membrilor intreprinderii familiale, separata de gajul general al creditorilor personali ai acestora.
In cazul PFA nu exista un patrimoniu distinct de acela a titularului, ci doar o fractiune de patrimoniu afectata afacerii, si care fractiune se numeste patrimoniu de afectatiune.

Potrivit pct. 41 din normele metodologice date in aplicarea art. 48 din Codul fiscal, patrimoniul afacerii se constituie din toate bunurile si drepturile aferente desfasurarii activitatii si se inscriu in Registrul-inventar.

Prin urmare, in conformitate cu prevederile legale mentionate, in cazul in care apartamentul se afla in patrimoniul afacerii persoanei fizice autorizate, contractul de inchiriere nu trebuie inregistrat la organul fiscal competent, in acest caz nedatorandu-se impozit pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor intrucat venitul obtinut din inchiriere reprezinta venit obtinut din activitatea independenta.

Baza legala
Legea nr 571 / 2003 articolul 48, 61 al. 1.
Hotararea guvernului nr 44 / 2004 articolul pct. 36
Ordonanta de urgenta a guvernului nr 44 / 2008 articolul articolul 2 lit. j)

(Visited 1,129 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


9 + three =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.