Impozit venituri zilieri: cum se declara in d 112

Beneficiarul de lucrari, pentru care zilierul executa activitati necalificate cu caracter ocazional, are obligatia sa plateasca zilierului, la sfarsitul fiecarei zile de lucru, remuneratia convenita, sa declare si sa plateasca impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestata de zilier.

Vezi aici Legea zilierilor actualizata la zi

Domeniile in care se pot presta activitati cu caracter ocazional de catre zilieri sunt: agricultura; vanatoare si pescuit; silvicultura, exclusiv exploatari forestiere; piscicultura si acvacultura; pomicultura si viticultura; apicultura; zootehnie; spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati cu caracter cultural si manipulari de marfuri.

Remunerare zilieri
Pentru activitatea executata, zilierul are dreptul la o remuneratie al carei cuantum se stabileste prin negociere directa intre parti.

Atentie! Cuantumul brut orar stabilit de parti nu poate fi mai mic de 2 lei/ora si nici mai mare de 10 lei/ora si se acorda la sfarsitul fiecarei zile de lucru, inainte de semnarea in Registrul de evidenta a zilierilor de catre zilier si beneficiar. Plata remuneratiei se poate realiza si la sfarsitul perioadei activitatii numai cu acordul scris al partilor.
Dovada platii remuneratiei zilnice se face prin semnatura zilierului in Registrul de evidenta a zilierilor.

Impozit venituri zilieri – declarare si plata
Venitul realizat de zilieri sub forma remuneratiei zilnice reprezinta venit asimilat salariului pentru care se datoreaza impozit pe salarii.

Impozitul datorat de zilieri pentru venitul realizat se calculeaza si se retine de beneficiarul lucrarilor, prin aplicarea cotei de 16% asupra remuneratiei brute si se declara in Declaratia 112– Anexa 1, la sectiunea A “Creante fiscale” – randul 01 cod 602 – impozit pe veniturile din salarii, cumulandu-se, dupa caz, cu celelalte impozite pe salarii. Pentru zilieri nu se completeaza celelalte anexe din declaratie.

Declararea si virarea la bugetul de stat a impozitului calculat si retinut se efectueaza de catre beneficiarul de lucrari pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.

Important! Benefiiarii care indeplinesc conditiile prevazute la art. 58 alin. (2) din Codul fiscal, pentru declararea si plata trimestriala a impozitului pe salariu si a contributiilor sociale, declara trimestrial in declaratia 112 si platesc trimestrial impozitul pe veniturile din salarii inclusiv pentru zilieri, pana la data de 25 a lunii urmatoare incheierii trimestrului, prin completarea si depunerea unei declaratii 112 pentru fiecare luna din trimestru.

Important! Numarul zilierilor nu se ia in calculul numarului mediu de salariati (excusiv 3) in functie de care se stabileste termenul de declarare si de plata lunar sau trimestrial. La calculul acestui numar se au in vedere numai salariatii cu contract de munca, declarati in declaratia 112.

Contributii sociale
Activitatea desfasurata de zilier nu-i confera acestuia calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, sistemul asigurarilor sociale pentru somaj si nici in sistemul de sanatate.

Important! Pentru veniturile realizate din activitatea prestata de zilieri nu se datoreaza contributiile sociale obligatorii nici de catre zilier, nici de catre beneficiar.

Mai multe detalii aici:  Se platesc contributii sociale pentru zilieri?

Zilierul se poate asigura, optional, la sistemul public de pensii, sistemul asigurarilor sociale pentru somaj si la sistemul de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale.

Baza legala: Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, cu modificarile si completarile ulterioare; art.58 din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

(Visited 2,648 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.