Deschiderea dreptului la pensie: nu se cumuleaza stagiul de cotizare cu varsta de pensionare

Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz.

 *Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*

Deoarece, in ultima perioada, au aparut o serie de informatii referitoare la existenta unui proiect de act normativ care stabileste alte conditii de pensionare decat cele prevazute de Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru o informare corecta a publicului, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice face urmatoarele precizari:

MMFPSPV nu are in lucru un proiect de act normativ care sa cuprinda reglementari derogatorii de la Legea 263/2010, prin care stagiul de cotizare si varsta de pensionare sa poata fi cumulate in vederea deschiderii dreptului la pensie.  De altfel, legislatia de asigurari sociale si pensii care a reglementat sistemul public de pensii din Romania nu a cuprins niciodata astfel de reglementari.

Mentionam ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, actul normativ care stabileste categoriile de pensii acordate de sistemul public de pensii si conditiile de varsta si stagiu de cotizare necesare pentru accesul la una dintre acestea este Legea – cadru nr. 263/2010, prin aparitia careia au fost abrogate prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Legea – cadru stipuleaza, la articolele 52 si 53, ca pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz. De asemenea, in Anexa nr. 5 a legii sunt prevazute varstele standard de pensionare si stagiile complete de cotizare, in raport cu data nasterii.

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai publicat:

*Intreaba specialistul: pensii

*Care este valoarea punctului de pensie in 2013?

*Pensionarii cu pensii mai mari de 1000 lei pot redirectiona 2% din impozitul pe veniturile din pensii?

(Visited 1,094 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.