Salariul minim creste la 850 lei de la 1 ianuarie 2014 si la 900 lei de la 1 iulie

Guvernul a finalizat luni seara negocierile cu FMI, obtinandu-se o majorare a deficitului la 2,2% din PIB, cresterea salariului minim in doua etape, pana la 900 lei, incepand cu 1 iulie si indexarea pensiilor cu 3,76%.

Care sunt principalele prevederi ale acordului:

*Salariul minim brut va fi majorat anul viitor in doua etape, respectiv de la 800 lei, in prezent, la 850 lei incepand cu 1 ianuarie si la 900 lei de la 1 iulie, urmand sa fie operate si cresteri salariale individuale, dar nu pentru toti bugetarii, ci tintit pe profesori debutanti si medici rezidenti.

*Pensiile vor fi indexate cu 3,76%.

*Accizele vor fi indexate de la 1 ianuarie 2014 in functie de rata inflatiei si nu de cursul de schimb.

*Impozit pentru constructiile speciale detinute de persoanele juridice (retele transport energie, stalpi, depozite, magazii)

*Guvernul va introduce o acciza de 7 eurocenti la litrul de carburant, fie benzina, fie motorina, banii astfel colectati urmand sa fie varsati intr-un fond special destinat investitiilor in infrastructura rutiera.

*Nivelul contributiilor de asigurari sociale (CAS) va fi redus cu 5 puncte procentuale din al doilea semestru al anului viitor, daca Guvernul va identifica pana la 1 iulie toate resursele care sa permita compensarea integrala a efectelor acestei masuri.

*Guvernul va creste cu 25% redeventele pentru resursele naturale, cu exceptia celor de petrol si gaze.

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai publicat si:
*HG 871/2013 – Salariul de baza minim brut pe tara in 2014
*Salariul minim de la 1 ianuarie 2014: ce acte se intocmesc si pana cand se transmit in Revisal

(Visited 963 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.