Microintreprinderi: schimbari majore propuse intr-o noua modificare a Codului Fiscal

Regimul fiscal al microintreprinderilor va suferi modificari majore, potrivit unui „Proiect de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale” aflat in dezbatere pe site-ul Ministerului de Finante.

Astfel, se modifica una dintre conditiile de incadrare a firmelor in categoria microintreprinderilor, in sensul ca acestea trebuie sa realizeze venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale.

Mai mult, reglementarile propuse de Finante stabilesc chiar si ca microintreprinderile pot inregistra venituri din consultanta si management, atata timp cat ele nu depasesc 20% din veniturile totale.

1.Articolul 1126 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Impunerea microintreprinderilor care realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro sau venituri din consultanta si management

Art. 1126 – Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20 % inclusiv, aceasta va plati impozit pe profit. Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre limitele prevazute in prezentul articol, luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal. Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv.”

Mai mult, se introduc noi categorii de venituri care se scad din baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.Este vorba despre:

*veniturile din diferente de curs valutar;

*veniturile financiare inregistrate ca urmare a decontarii creantelor si datoriilor in lei in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial;

*valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii.

Insa pe de alta parte, la baza impozabila se vor adauga urmatoarele venituri:

1.La articolul 1127 dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:

„(11) Pentru determinarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor, la baza impozabila determinata potrivit alin.(1), se adauga urmatoarele:

a) valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii;

b) in trimestrul IV, diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare inregistrate ca urmare a decontarii creantelor si datoriilor in lei in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, inregistrate cumulat de la inceputul anului.”

(Visited 454 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.