Formularul 089 – taxarea inversa pentru livrarile de energie electrica

ANAF informeaza ca, pe website-ul Ministerului Finantelor Publice a fost publicat si poate fi consultat Proiectul de Ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea modelului si continutului formularului 089 „Declaratie pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiei prevazute la art. 160 alin. (2) lit. e) pct. 2 din Codul Fiscal”.

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro* 

Prin modificarile aduse art. 160 alin. (2) lit. e) din Codul Fiscal, prin Ordonanta Guvernului nr. 16 din 30 iulie 2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si prin Ordonanta Guvernului nr. 28 din 27 august 2013 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare au fost extinse situatiile in care se aplica taxarea inversa, respectiv pentru livrarea de energie electrica.

Potrivit noilor reglementari, se aplica taxarea inversa pentru livrarile de energie electrica catre un comerciant de energie electrica, persoana impozabila stabilita in Romania, conform art.1251 alin. (2) din Codul Fiscal, care detine fie licenta pentru activitatea de operator al pietei de energie electrica, fie licenta valabila de furnizare a energiei electrice, eliberata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei.

Contabun.ro a mai publicat si materialul „Regimul de exceptare de la plata accizelor: energie electrica”

Pentru comerciantii, cumparatori de energie electrica, care detin licenta valabila de furnizare a energiei electrice, a fost stabilita obligatia de a depune, la organul fiscal competent, pana la data de 10 decembrie a fiecarui an, o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca activitatea sa principala, in ceea ce priveste cumpararile de energie electrica, o reprezinta revanzarea acesteia si consumul sau propriu din energia electrica cumparata este neglijabil. Declaratia este valabila pentru toate achizitiile de energie electrica efectuate in anul urmator.

De asemenea, prin art. 160 alin. (2) lit. e) pct. 2 s-a stabilit, pentru Agentia Nationala de Administrare Fiscala, obligatia de a afisa pe site-ul sau, cel tarziu pana la data de 31 decembrie a fiecarui an, lista persoanelor impozabile care au depus declaratiile respective.

Pentru asigurarea suportului declarativ in situatiile nou reglementate este necesara aprobarea unui nou formular denumit „Declaratie pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiei prevazute la art. 160 alin. (2) lit. e) pct. 2 din Codul Fiscal”, formular 089, a instructiunilor de completare a acestuia, precum si a procedurii de gestiune a acestor declaratii.

De asemenea, au fost publicate si pot fi consultate anexele si referatul de aprobare.

Sursa: finantevalcea.ro

(Visited 403 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.