Inventariere patrimoniu 2013: extrasul de cont

Creantele si obligatiile fata de terti sunt supuse verificarii si confirmarii pe baza extraselor soldurilor debitoare si creditoare ale conturilor de creante si datorii care detin ponderea valorica in totalul soldurilor acestor conturi, potrivit “Extrasului de cont” (cod 14-6-3).

rsz_likeNU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Extrasul de cont serveste la comunicarea si solicitarea de la debitor a sumelor pretinse, ramase neachitate, provenite din relatii economico-financiare si ca instrument de conciliere prearbitrala.

De asemenea, se utilizeaza ca document de inventariere a soldurilor conturilor privind datoriile si creantele entitatii in relatiile cu tertii.

Se intocmeste in trei exemplare, de catre compartimentul financiar-contabil al unitatii beneficiare, pe baza datelor din contabilitatea analitica.

 

Puteti descarca un model de aici

 

Circula:

– la conducatorul compartimentului financiar-contabil si conducatorul unitatii emitente,pentru semnare (toate exemplarele);

– la unitatea debitoare (exemplarele 1 si 2), care restituie unitatii emitente exemplarul 2 semnat pe verso de conducatorul unitatii ti conducatorul compartimentului financiar-contabil, pentru confirmarea debitului. Eventualele obiectii asupra sumelor prevazute in extrasul de cont se consemneaza intr-o nota explicativa semnata de conducatorul unitatii si conducatorul compartimentului financiar-contabil, care se anexeaza la exemplarul 2 al extrasului de cont.

Se arhiveaza:

– la compartimentul financiar-contabil al unitatii emitente (exemplarul 3, precum si exemplarul 2, dupa primirea confirmarii);

– la compartimentul financiar-contabil al unitatii debitoare (exemplarul 1).

Continutul minimal obligatoriu de informatii al formularului este urmatorul:

– denumirea unitatii creditoare;

– codul de identificare fiscala;

– sediul (localitate, strada, numar);

– judetul;

– contul;

– banca;

– denumirea formularului;

– denumirea unitatii debitoare;

– felul, numarul si data documentului;

– explicatii;

– suma;

– semnaturi: conducatorul unitatii, inclusiv stampila, conducatorul compartimentului financiar-contabil.

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai publicat:

*Inventariere patrimoniu 2013: procesul-verbal privind rezultatele inventarierii
*Inventariere patrimoniu 2013 – metode practice
*Inventariere patrimoniu 2013 – ce trebuie sa stiti inainte de inceperea procedurilor
*Inventariere patrimoniu 2013- decizia privind numirea comisiei de inventariere
*OMFP nr.2861/2009 – Norme privind organizarea si efectuarea inventarierii
*Inventariere patrimoniu 2013: ce masuri organizatorice trebuie sa ia comisia de inventariere

(Visited 2,278 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


eight − = 3

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.