Mecanismele interne de control

Procedurile financiare sunt eficace doar daca includ controale interne adecvate. Exista diverse tipuri de controale interne care viseaza:

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

*aspectele fizice
*valoarea si inregistrarea ei in contabilitate
*autorizarea si aprobabrile
*delimitarea sarcinilor si responsabilitatilor
*organizarea si managementul

Controale care vizeaza aspectele fizice

Au ca scop principal protejarea activelor. Trebuie concepute astfel de proceduri, incat accesul la active sa fie permis doar personalului autorizat.

Operatiuni aritmetice si de contabilitate

Sistemele de evidenta contabila folosesc procedee de verificare si de bilant, cum ar fi verificarea conturilor, ori balantele de verificare si reconciliere. Controalele mai include sisteme cum ar fi numerotarea secventiala a facturilor pentru a se putea confirma cand sunt platite. Trebuie verificat si daca facturile si fisele contabile au totalurile corecte si contin toate datele.

Autorizarea si aprobarile

Toate tranzactiile trebuie sa fie conditionate de aprobari sau vize din partea unei a doua persoane, imputernicita cu competente corespunzatoare. Aprobarea trebuia data numaa pe baza unei justificari, respectiv o semnatura pe decontul de cheltuieli in numerar sau procesul verbal al unei sedinte a Comitetului de Directie.

Delimitarea sarcinilor si responsabilitatilor

Este o modalitate de impartire a raspunderilor pe diverse laturi ale unui intreg ansamblu de opratiuni, in asa fel incat persoanele diferite sa se verifice una pe cealalta.

Organizare si management

Structura organizatorica a unei firme trebuie sa puna in evidenta atributiile fiecarui post si sa asigure ca fiecare activitate este indeplinita la nivelul dorit. In plus, aceasta structura trebuie sa asigure existenta unor controale adecvate prin care sa se dea socoteala de felul in care sunt gestionate numerarul, vanzarile, actiunile si activele fixe.

(Visited 376 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


nine − = 4

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.