Metode clasice de calculatie a costurilor – contabilitate

Prin intermediul metodelor de calculatie a costurilor se calculeaza la nivel de purtator de costuri costul total, luand in calcul atat cheltuielile directe cat si cheltuielile indirecte.

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*

Metoda globala presupune colectarea la un loc a tuturor chetuielilor de productie. In aceste conditii, toate cheltuielile sunt directe insa cheltuielile se inregistreaza in contul 923 “cheltuieli indirecte de productie”, de unde apoi se transfera in contul 921 “cheltuielile activitatii de baza” alaturi de cheltuielile inregistrate direct in acesta.

Metoda pe faze. Costul efectiv se calculeaza pe fiecare faza si fel de produs. In acest caz, in cadrul contului de cheltuieli se deschid analitice pe faze, costul de productie determinandu-se pentru fiecare faza in parte.

Metoda pe comenzi. Costul efectiv pe comanda se determina dupa terminarea comenzii prin insumarea cheltuielilor efectuate pentru comanda respective. Costul pe unitate de produs se calculeaza prin raportarea sumei totale a cheltuielilor de productie la numarul unitatilor de produse fabricate.

Organizarea calculatiei dupa aceasta metoda presupune folosirea in cadrul contului 921 “cheltuielile activitatii de baza” a analiticelor pe comenzi, in cadrul fiecarei comenzi, cheltuielile fiind evidentiate pe sectii, ateliere si pe articole de calculatie. In cadrul contului 923 “cheltuieli indirect de productie” se vor deschide analitice pe locuri de ocazionare (sectii, ateliere) de unde apoi se vor repartiza asupra comenzilor executate in respectivele zone, concret asupra analiticelor corespunzatoare ale contului 921 “cheltuielile activitatii de baza”.

Sursa: Manualul Expertului Contabil si al Contabilului Autorizat, Editura Agora, pg 253-255

(Visited 608 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


three + 8 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.