Plata indemnizatiei de concediu medical – cumul de functii

Intrebare: Cine va plati indemnizatia de concediu medical in cazul unei persoane care are doua contracte de munca incheiate cu angajatori diferiti, unul cu 8 ore/zi si unul cu 4 ore/zi?

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

Raspuns: Potrivit prevederilor art.33 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, pentru persoana asigurata care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform prezentei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator.

De asemenea, art.72 din Normele de aplicare a OUG nr.158/2005 prevede ca, pentru persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, care isi desfasoara activitatea la mai multi angajatori, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator. In aceasta situatie primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii certificate de catre medicul prescriptor. Pe copiile certificate se va inscrie “Conform cu originalul” si se va aplica stampila unitatii, parafa si semnatura medicului prescriptor, precum si, dupa caz, parafa si semnatura medicului sef de sectie, in cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.

Asadar, atat angajatorul la care salariatul isi desfasoara activitatea in baza unui contract de munca cu norma intreaga, cat si angajatorul la care salariatul isi desfasoara activitatea in baza unui contract de munca cu timp partial au obligatia legala sa calculeze si sa plateasca indemnizatia de asigurari sociale de sanatate.

Contabun.ro a mai scris si:
*Intreaba specialistul: concedii medicale
*Diurna intra in baza de calcul pentru concediul medical?
*Baza de calcul a concediului medical in situatia in care nu exista venituri realizate in ultimele 6 luni
*Baza de calcul a concediului medical in cazul in care salariatul a realizat venituri pe o perioada mai mica de 6 luni
*Concediul si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca – info utile
*Recuperare concedii medicale din FNUASS – continut dosar

Autor
Elena Savciuc, expert legislatia muncii
* Experienta de peste 7 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 50 de angajati din industria prelucratoare si constructii
* Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
* Curs “Expert legislatia muncii” – Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, in parteneriat cu LEXAcademy
* Curs “Inspector de specialitate protectia muncii”
* Curs “Inspector Resurse Umane”
Elena Savciuc este autoarea lucrarilor:
* 20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca
* Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
* Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare

(Visited 1,228 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


5 − five =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.