Registrul Cartea mare: model si explicatii completare

Registrul Cartea mare (cod 14-1-3) serveste:

– la stabilirea rulajelor lunare si a soldurilor pe conturi sintetice, la unitatile care aplica forma de inregistrare “pe jurnale”;

– la verificarea inregistrarilor contabile efectuate;

– la intocmirea balantei de verificare.

 

rsz_likeNU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Registrul Cartea mare se intocmeste intr-un exemplar, in cadrul compartimentului financiar-contabil, lunar, pentru debitul si respectiv pentru creditul fiecarui cont sintetic, pe masura inregistrarii operatiunilor.

 

Puteti descarca, in format jpg, registrul cartea mare

 

Se completeaza pe baza documentelor justificative, documentelor cumulative centralizatoare si jurnalelor, dupa caz, astfel:

– rulajul creditor se reporteaza din jurnalul contului respectiv, intr-o singura suma, fara desfasurarea pe conturi corespondente;

– sumele cu care a fost debitat contul respectiv in diverse jurnale se reporteaza din acele jurnale, obtinandu-se defalcarea rulajului debitor pe conturi corespondente;

– soldul debitor sau creditor al fiecarui cont se stabileste in functie de rulajele debitoare si creditoare ale contului respectiv, tinandu-se seama de soldul de la inceputul anului (care se inscrie pe randul destinat in acest scop).

Contabun.ro a mai publicat si:
* Registrul stocurilor (14-3-11): model si completare
* Registrul numerelor de inventar: model si completare
* Registrul-inventar: model si completare
* Registrul jurnal de incasari si plati: model si explicatii completare
* Registrul jurnal – model formular si explicatii

Registrul Cartea mare poate fi inlocuit cu Fisa de cont pentru operatiuni diverse.

Nu circula, fiind document de inregistrare contabila.

Se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil.

(Visited 4,423 times, 3 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


eight × = 72

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.