Concediul si indemnizatia de maternitate in cazul PFA – util

Intrebare: Ce drepturi de prenatal si postnatal are o viitoare mamica care lucreaza ca PFA si are toate taxele platite la zi? Cand trebuie sa-si suspende activitatea de PFA, ce acte si unde trebuie sa le depuna? Cand, unde si ce acte trebuie sa depuna pentru concediu de cresterea copilului?

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

Raspuns: Potrivit art.3 din OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, dreptul la concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate este conditionat de plata contributiei de asigurari sociale de sanatate destinata suportarii acestor indemnizatii, denumita in continuare contributie pentru concedii si indemnizatii.

Cota de contributie pentru concedii si indemnizatii este de 0,85% aplicata la fondul de salarii sau, dupa caz, la drepturile reprezentand indemnizatie de somaj, asupra veniturilor supuse impozitului pe venit ori asupra veniturilor cuprinse in contractul de asigurari sociale incheiat de persoanele prevazute la art.1 alin.(2) lit.e) din OUG nr.158/2005, si se achita la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (art.4).

Art. 4

Prin urmare, pentru ca viitoarea mamica, care-si desfasoara activitatea ca PFA, sa beneficieze de indemnizatie de maternitate, trebuie sa plateasca contributia pentru concedii si indemnizatii de maternitate in cota de 0,85%. Pentru aceasta se va adresa Casei de Asigurari Sociale de Sanatate de care apartine.

Cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii, destinată exclusiv finanţării cheltuielilor cu plata drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, este de 0,85%, aplicată la fondul de salarii sau,u după caz, la drepturile reprezentând indemnizaţie de şomaj, asupra veniturilor supuse impozitului pe venit ori asupra veniturilor cuprinse în contractul de asigurări sociale încheiat de persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. e), şi se achită la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătat

In ceea ce priveste suspendarea PFA, activitatea va trebui suspendata, obligatoriu, cand persoana in cauza va intra in concediul pentru cresterea copilului. La dosarul pentru indemnizatia de crestere copil se va anexa si dovada suspendarii activitatii profesionale.

Indemnizatia pentru cresterea copilului nu poate fi cumulata cu venituri din activitati profesionale.

Pentru suspendarea activitatii persoana in cauza se va prezenta la Registrul Comertului si apoi, cu certificatul emis de Registrul Comertului, la Administratia finantelor publice de care apartine pentru inregistrarea suspendarii.

Actele pentru indemnizatia de crestere copil si termenul de depunere le gasiti la urmatorul link: Indemnizatia pentru cresterea copilului – acte necesare.

Autor
Elena Savciuc, expert legislatia muncii
* Experienta de peste 7 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 50 de angajati din industria prelucratoare si constructii
* Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
* Curs “Expert legislatia muncii” – Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, in parteneriat cu LEXAcademy
* Curs “Inspector de specialitate protectia muncii”
* Curs “Inspector Resurse Umane”
Elena Savciuc este autoarea lucrarilor:
* 20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca
* Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
* Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare

(Visited 1,618 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.