Registrul Cartea mare (sah – Cod 141-3/a): model si completare

Registrul Cartea mare (sah – Cod 141-3/a) serveste:

– la tinerea contabilitatii sintetice a operatiunilor economico-financiare in unitatile care utilizeaza forma de inregistrare contabila “maestru-sah”;

– la intocmirea balantei de verificare a conturilor sintetice.

 

rsz_likeNU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Registrul Cartea mare (sah) se intocmeste intr-un exemplar, in cadrul compartimentului financiar-contabil, lunar, separat pentru debitul  si separat pentru creditul fiecarui cont sintetic, pe masura inregistrarii operatiunilor.

Se completeaza pe baza documentelor justificative, documentelor cumulative centralizatoare si a notelor de contabilitate.

 

Puteti descarca un model de aici

 

La inceputul anului, la deschiderea fiselor, pe primul rand al coloanei “Suma” se inregistreaza soldul initial, pe baza balantei conturilor sintetice incheiata la finele anului precedent. Soldul inscris in fisa se bareaza si apoi se efectueaza inregistrarea operatiunilor lunii ianuarie.

La sfarsitul lunii, se aditioneaza pe verticala sumele pe conturi corespondente si se bareaza. Totalul sumelor din coloanele “Conturi corespondente”, adunate pe orizontala, trebuie sa fie egal cu totalul sumelor din coloana “Suma” adunate pe verticala.

Cartea mare (sah) poate fi folosita pentru o perioada mai mare (trimestru, semestru, an), daca numarul operatiunilor economico-financiare este prea mare. In acest caz, este necesar sa se stabileasca totalul sumelor separat pentru fiecare luna.

In cazul balantei cu patru egalitati, in Cartea mare (sah), pe langa rulajele lunare, este necesar sa se stabileasca si rulajele cumulate de la inceputul anului (inclusiv soldurile initiale).

Contabun.ro a mai publicat si „Registrul cartea mare: model si completare”

Registrul Cartea mare (sah) poate fi inlocuit cu Fisa de cont pentru operatiuni diverse.

Nu circula, fiind document de inregistrare contabila.

Se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil.

(Visited 1,466 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.