10 decembrie 2013– termenul limita pentru depunerea formularului 089

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 753 din 4 decembrie 2013a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3713/2013 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 089„ Declaratie pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiei prevazute la art. 160 alin. (2) lit. e) pct 2 din Codul fiscal”.

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

In conditiile prevazute la art. 160 alin.(2) lit. e) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica taxarea inversa pentru livrarea de energie electrica catre un comerciant persoana impozabila, stabilit in Romania conform art. 125 alin.(2) din Codul fiscal.

Pentru aducerea la indeplinire a dispozitiilor art. 160 alin.(2) lit.e din Codul fiscal, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal catre care se efectueaza livrarea de energie electrica si care detin o licenta valabila de furnizare a energiei electrice, trebuie sa depuna la organul fiscal competent, anual, declaratia pe propria raspundere (formular 089), din care sa rezulte ca activitatea lor principala, in ceea ce priveste cumpararile de energie electrica, o reprezinta revanzarea acesteia, iar consumul propriu din energia cumparata este neglijabil, respectiv este de maximum 1 % din energia electrica cumparata in perioada ianuarie-noiembrie a anului calendaristic.

Formularul 089 se depune la organul fiscal competent anual, pana la data de 10 decembrie a fiecarui an,  si este valabil pentru toate achizitiile de energie electrica efectuate in anul urmator.

Depunerea declaratiei peste termenul legal de depunere constituie contraventie, potrivit dispozitiilor art. 219 alin.(1) lit. a) din O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si se sanctioneaza potrivit prevederilor art. 219 alin.(2) lit. d) din acelasi act normativ.

Declaratia este valabila pentru toate achizitiile de energie electrica efectuate in anul calendaristic urmator celui in care se depune declaratia.

Agentia Nationala de Administrare Fiscalava afisa pe site-ul sau, cel tarziu, pana la data de 31 decembrie a fiecarui an, Lista persoanelor impozabile care au depus declaratiile pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiei prevazute la art. 160 alin. (2) lit. e) pct. 2 din Codul fiscal.

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai publicat si:
*Formularul 089: model si instructiuni de completare
*Formularul 089 – taxarea inversa pentru livrarile de energie electrica

Sursa: DGFP Galati

(Visited 239 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.