Daune interese minimale, obligatorii sau facultative?

Intrebare: Daunele-interese minimale, prevazute de Legea nr. 72/2013, sunt obligatorii sau facultative?

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

Raspuns ANAF: Daunele-interese minimale (contravaluarea a 40 de euro, ca suma minima apreciata necesara pentru recuperarea unei creante) cat si dobanzile penalizatoare au caracter facultativ, titularul dreptului de a percepe dobanzi sau daune-intrese minimale fiind cel care poate decide in sensul exercitarii acestui drept sau, dimpotriva, in sensul renuntarii la exercitarea sa.

Ceea ce prevede insa legea este ca nu se poate renunta, prin contract, la dreptul la dobanzi penalizatoare si/sau la daune interese minimale. Directiva si legea de transpunere a acesteia calificand o astfel de clauza ca abuziva (apreciindu-se ca aceasta renuntare este impusa de co-contractant).

Nu insemna insa ca, daca in contract este prevazuta o anumita dobanda penalizatoare, titularul dreptului nu poate renunta la perceperea sa. El o poate face, asa cum poate renunta si la perceperea dobanzii penalizatoare legale (aplicabila daca nu exista o stipulatie contractuala referitoare la dobanda) si la perceperea daunelor-interese minimale de 40 de euro, prevazuta de lege.

Baza legala: Legea nr 72 / 2013 articolul 10

(Visited 329 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


two − 2 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.