Dispozitiile Legii nr. 72/2013 sunt aplicabile si contractelor in derulare?

Intrebare: Dispozitiile Legii nr. 72/2013 sunt aplicabile si contractelor in derulare?

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*

Raspuns ANAF: Directiva 2011/7UE privind combaterea intarzierea platii in tranzactiile comerciale permite statelor membre ca, prin legislatia de transpunere, sa opteze pentru aplicarea noilor standarde doar in privinta contractelor incheiate ulterior edictarii normei nationale ori in privinta contractelor in curs (fara a se efectua principiul neretroactivitatii legii civile).

Legiuitorul roman a optat pentru prima solutie, la art. 21 din Legea nr. 72/2013 prevazandu-se ca dispozitiile acestei legi (cu exceptia prevederilor art. 15) nu sunt aplicabile obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati contractante inainte de data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Prin art. 19 din Ordonanta Guvernului nr. 29/2013 privind reglementarea unor masuri bugetare, s-a introdus precizarea potrivit careia, obligatiile de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati contractante au regimul stabilit potrivit clauzelor contractuale si dispozitiilor legale in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, modificarii acestora.

Asadar, pentru contractele in derulare se aplica regulile, inclusiv din perspectiva termenelor de plata si a curgerii dobanzii, in vigoare la data incheierii contractelor sau, dupa caz, a actelor aditionale la acestea, nefiind necesara modificarea lor pentru adaptarea la noul regim instituit prin Legea nr. 72/2013.

Baza legala: Ordonanta guvernului nr 29 / 2013 articolul 19; Legea nr 72 / 2013 articolul 21

(Visited 271 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.