Salariul minim si coeficientii de ierarhizare in 2013

Intrebare: Poate fi angajata o persoana pe functie de conducere dar cu salariu minim, sau se mai tine cont de coeficientii minimi de ierarhizare?

Raspuns: Potrivit prevederilor art.40 alin.(2) lit.c) din Codul muncii, angajatorii au obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.

Afla aici care este salariul pe care angajatorul este obligat sa-l garanteze in plata

Iar in temeiul art.164 alin.(3) din Codul muncii, angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Aceasta dispozitie se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.

In prezent nu exista o obligatie legala in sarcina angajatorului de stabilire a salariilor angajatilor cu respectarea unor coeficienti minimi de ierarhizare, ci doar una conventionala, prin contractul colectiv de munca.

In concluzie, salariul individual se stabileste prin negocieri individuale intre angajator si salariat si nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara. In ceea ce priveste coeficientii minimi de ierahizare, acestea se vor aplica doar daca sunt prevazuti in contractul colectiv de munca aplicabil.

Autor
Elena Savciuc, expert legislatia muncii
* Experienta de peste 7 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 50 de angajati din industria prelucratoare si constructii
* Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
* Curs “Expert legislatia muncii” – Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, in parteneriat cu LEXAcademy
* Curs “Inspector de specialitate protectia muncii”
* Curs “Inspector Resurse Umane”
Elena Savciuc este autoarea lucrarilor:
* 20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca
* Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
* Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare

(Visited 676 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.