Noutati privind TVA incepand cu 1 ianuarie 2014

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 703 din 15 noiembrie 2013, a fost publicata Ordonanta de urgenta a guvernului nr. 102 din 14 noiembrie 2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, prin care s-au introdus o serie de modificari si Titlului VI „Taxa pe valoarea adaugata”, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2014, privind :

Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si prestari de servicii

Se exclude din baza de impozitare a TVA aferenta serviciilor de leasing, costul cu asigurarea bunului care face obiectul contractului de leasing, atunci cand locatorul asigura el insusi bunul si refactureaza locatarului costul exact al asigurarii, ca urmare a obligativitatii transpunerii in legislatia nationalaa hotararii Curtii de Justitie a Uniunii Europene in cauza C-224/11 BGŻ Leasing sp. z o.o.

Rambursarea TVA catre persoane impozabile neinregistrate in scopuri de TVA in Romania

Eliminarea conditiei referitoare la achitarea TVA solicitate la rambursare de catre persoanele impozabile nestabilite in Romania. Potrivit noilor prevederi, rambursarile de TVA catre persoanele impozabile nestabilite inRomania se vor acorda chiar daca TVA solicitata la rambursare nu este achitata, sub rezerva indeplinirii celorlalte conditii prevazute de lege. Masura de compatibilizare a legislatiei nationale cu prevederile Directivelor 2008/9/CE si 86/560/CEE are ca scop evitarea declansarii procedurii de infrigement, in contextul dosarului EU PILOT 3927/12/TAXU.

Ajustarea taxei deductibile

Nu se va ajusta deducerea initiala a taxei in cazul bunurilor pierdute, distruse sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator de persoana impozabila.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Codul fiscal 2014: impozitul pe constructii speciale si redeventele miniere
*Codul Fiscal 2014: TVA si accize
*Codul Fiscal 2014: impozit pe venit si pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti
*Codul Fiscal 2014: impozitul pe profit si pe venitul microintreprinderilor
*Impozitul pe profit – modificari incepand cu 1 ianuarie 2014

(Visited 406 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.