Intrebare: De cand se calculeaza cele 42 de zile de concediu de lauzie, din ziua nasterii copilului sau din ziua urmatoare nasterii?
*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*
Raspuns: Potrivit art.23 din OUG nr.158/2005, actualizata, privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea dumneavoastra, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice (art.24 din OUG nr.158/2005).
Prin urmare, concediul de lauzie trebuie sa fie de cel putin 42 de zile calendaristice, calculat de la data nasterii copilului.
Autor
Elena Savciuc, expert legislatia muncii
* Experienta de peste 7 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 50 de angajati din industria prelucratoare si constructii
* Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
* Curs “Expert legislatia muncii” – Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, in parteneriat cu LEXAcademy
* Curs “Inspector de specialitate protectia muncii”
* Curs “Inspector Resurse Umane”
Elena Savciuc este autoarea lucrarilor:
* 20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca
* Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
* Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare
(Visited 10,702 times, 14 visits today)
iar raspunsul care este?…doamna Elena Savciuc, expert legislatia muncii. Lipseste complet!
ok. multumesc
Raspunsul il gasiti in articol. Nu lipseste.
Primele 42 de zile de concediu de DUPA data nașterea copilului sunt obligatorii. In ziua cand se naste copilul, femeia are inca calitatea de gravida. Deci, restul de 84 de zile din totalul celor 126 de zile, pot să nu fie luate dacă nu sunt considerate necesare de către mamă sau pot să fie luate mai devreme, înaintea nașterii sau mai târziu, după naștere, depinde de recomandari. Pentru calculul termenului se va aplica prevederile art.2553 Cod civil, care reglementează modul de calcul al termenelor stabilite pe zile. Prin urmare, nu se iau în calcul nici prima și nici ultima zi a termenului.