Esalonarea la plata 2014 (oug nr.29/2011): cine o poate solicita

ANAF reaminteste contribuabililor ca pentru depasirea dificultatilor generate de lipsa temporara a disponibilitatilor banesti, precum si in scopul prevenirii acumularii de noi datorii pot solicita esalonari la plata in baza prevederilor OUG 29/2011.

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

Esalonarea la plata se acorda pentru toate obligatiile fiscale administrate de ANAF, inscrise in certificatul de atestare fiscala, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii de catre contribuabil:

*sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal;

*sa se afle in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti si sa aiba capacitate financiara de plata pe perioada de esalonare. Aceste situatii se apreciaza de organul fiscal competent pe baza programului de restructurare sau de redresare financiara ori altor informatii si/sau documente relevante, prezentate de contribuabil sau detinute de organul fiscal;

*sa aiba constituita garantia ;

*sa nu se afle in procedura insolventei, potrivit prevederilor Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificarile si completarile ulterioare;

*sa nu se afle in dizolvare potrivit prevederilor legale in vigoare;

*sa nu li se fi stabilit raspunderea in temeiul art. 138din Legea nr. 85/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si/sau raspunderea solidara, potrivit prevederilor art. 27 si 28din Codul de procedura fiscala. Prin exceptie, daca actele prin care s-a stabilit raspunderea sunt definitive in sistemul cailor administrative si judiciare de atac, iar suma pentru care a fost atrasa raspunderea a fost achitata, conditia se considera indeplinita.

Esalonarea la plata nu se acorda pentru obligatiile fiscale in suma totala mai mica de 500 lei in cazul persoanelor fizice si 1.500 lei in cazul persoanelor juridice cat si pentru obligatiile fiscale care au facut obiectul unei esalonari care si-a pierdut valabilitatea.

Solicitarea esalonarilor la plata de catre contribuabili se poate face in baza unei cereri depuse la registratura organului fiscal competent sau comunicate prin posta, cu confirmare de primire.

Pentru obligatiile fiscale esalonate la plata de pana la 5.000 lei in cazul persoanelor fizice si 20.000 lei in cazul persoanele juridice nu este necesara constituirea de garantii.

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai scris si:
*Esalonarea la plata a obligatiilor fiscale restante, modificari aduse prin OUG 50/2013
*OUG nr.50/2013: noutati privind penalitatile de intarziere si esalonarea la plata a obligatiilor bugetare
*Esalonarea la plata a obligatiilor fiscale restante – documentar fiscal

Sursa: AJFP Vrancea

(Visited 1,404 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.