Evaluarea angajatilor- metode practice

Conform art.17 din Codul muncii republicat, persoana selectata in vederea anagajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la criteriile de evaluare a activitatii profesionale aplicabile la nivelul angajatorului.

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

Analizarea performantei si evaluarea constituie, in sine, un process de convenire asupra obiectivelor, apreciere, indrumare si planificare pentru dezvoltare.

Exista o gama larga de metode de evaluare din care puteti alege sau pe care le puteti adapta la conditiile si nevoile dumnevoastra. De pilda:

1.Notarea: calitatea si rezultatul muncii sunt notati pe o scala numerica in functie de nivelul de performanta: extraordinar, depaseste cerintele postului, indeplineste cerintele postului.

2.Compararea realizarilor cu obiectivele: managerul si angajatul convin asupra obiectivelor la inceputul perioadei de evaluare, iar procesul efectiv de eveluare se bazeaza pe gradul de indeplinire a acestor obiective.

3.Metoda evenimentelor critice: evaluatorul inregistreaza aspectele positive si negative ale comportamentului anagajatului pe perioada de evaluare.

4.Metoda raportului narativ: evaluatorul descrie performantele profesionale ale angajatului cu propriile sale cuvinte.

5. Metoda scalei de notare pe baza ancorelor comportamentale: evaluatorul utilizeaza un set de „ancore” – caracteristici stabilite pe aza experientei, derivate din analiza postului in cauza – pentru a nota performanta anagajatului.

Autor
Elena Savciuc, expert legislatia muncii
* Experienta de peste 7 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 50 de angajati din industria prelucratoare si constructii
* Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
* Curs “Expert legislatia muncii” – Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, in parteneriat cu LEXAcademy
* Curs “Inspector de specialitate protectia muncii”
* Curs “Inspector Resurse Umane”
Elena Savciuc este autoarea lucrarilor:
* 20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca
* Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
* Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare

(Visited 444 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.