Costuri fixe si costuri variabile: cum le delimitam corect

Separatia costurilor in costuri fixe si variabile este cel mai des intalnita in cadrul sistemelor contabile si are o deosebita utilitate in urmarirea evolutiei costurilor.

*Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro*  

Costurile variabile sunt acele costuri care evolueaza proportional cu volumul productiei.

Costurile fixe sunt acele costuri care raman neschimbate pe o anumita perioada de timp, indiferent de nivelul productiei.

Impartirea costurilor in fixe si variabile este foarte importanta. Daca aveti costuri fixe ridicate, trebuie sa generati mai multe unitati de produse sau servicii pentru a va pastra costurile unitare la un nivel scazut, profitand de economiile de scala.

Exemplu costuri fixe
O companie inchiriaza o hala pentru a produce corturi, iar pentru acest lucru plateste o chirie de 10.000 de euro/luna. Acesta este un cost fix, chiar daca firma va produce 10.000 de corturi intr-o luna sau nu va produce nimic. In cazul in care firma produce 10.000 de corturi, fiecarui cort ii va fi atribuit 1 euro din respectivul cost fix. In cazul in care productia creste la 20.000 de corturi pe luna, fiecarui cort ii va fi atribuit 0.5 euro din respectivul cost fix (economie de scala).

Atentie! Asa-numitele costuri fixe sunt fixe doar intre anumite limite, care trebuie stabilite. In asemenea cazuri, ele sunt uneori numite costuri fixe treapta sau in trepte. Peste un anumit nivel de activitate poate fi necesara cresterea cheltuielilor generate de costurile fixe. Daca volumul activitatii se reduce, s-ar putea sa se intample la fel si cu costurile fixe.

Exemplu costuri variabile
Sa presupunem ca o firma produce tricouri din bumbac. In acest caz, un cost variabil este bumbacul. In cazul in care creste numarul de tricouri produs, si necesarul de material creste. In cazul in care cerea de tricouri scade, si necesarul de material scade.

Raportul dintre costurile fixe si cele variabile se modifica foarte mult de la un tip de organizatie la altul. De exemplu, o fabrica are costuri fixe ridicate si, cu cat vinde mai multe produse cu atat costurile fixe sunt utilizate mai eficient. In schimb, un supermarket are costuri care raman constante indiferent de numarul de clienti sau de valoarea cumparaturilor acestora. Cea mai mare parte a costurilor unui supermarket sunt pentru achizitionarea marfurilor. Costurile unui supermarket variza in functie de volumul cumparaturilor facute.

Salariile, costuri fixe sau costuri variabile?
In unele companii, angajatii primesc un salariu fix, indiferent de numarul de ore sau numarul de zile lucrate. In aceasta situatie, salariul reprezinta un cost fix. In schimb, daca o fabrica plateste angajatul in functie de numarul de ore lucrate sau in functie de numarul de produse realizate, atunci salariul devine un cost variabil.

(Visited 1,148 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ 3 = twelve

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.